Direktor Plamena: HEP nas je pratio, a onda preko noći promijenio ugovor

Autor: Danijela Jozić / VLM , 07. travanj 2013. u 22:00
Do ishođenja građevinske dozvole HEP će osigurati privremeni priključak

Požeška tvrtka više od godine dana čeka dozvole za ulaganje.

HEP je dosad promptno poduzimao sve radnje vezane uz našu investiciju.

Druga je stvar što otprije postoji izrazito mučna procedura vezana uz to, rekao nam je potkraj prošlog tjedna Vinko Matijević, direktor Plamena, prvi se put javno očitujući o kooperativnosti HEP-a u 120 milijuna kuna vrijednoj investiciji te tvrtke. Prošloga smo četvrtka, naime, pozivajući se na neslužbene izvore, objavili priču o tome da je Plamenovo ulaganje u novu elektropeć i napajanje već godinu dana na čekanju, za što dio odgovornosti snosi i HEP. Iako je Matijević uvjeren u to da će svi problemi s HEP-om biti riješeni, prema onome što nam je ispričao ipak se vidi da njihovo ulaganje nije uopće teklo glatko, a upravo je HEP ranije dogovorene ugovore s Plamenom doslovce preko noći promijenio.

"U ožujku smo potpisali ugovor o priključenju koji je sastavio HEP i očekivali smo da će ga njegovi predstavnici i potpisati. Njime smo trebali dobiti suglasnost da sami napravimo zahvat napajanja vrijedan oko četiri milijuna kuna. Investicija u taj oblik napajanja odvija se u HEP-ovu dvorištu i ostaje mu u konačnici. Plamen u potpunosti plaća taj zahvat. Ipak, krajem prošloga tjedna dobili smo obavijest da će HEP zahvat odraditi sam, što je suprotno ranijem dogovoru. Iznenađeni smo tim potezom jer Plamen nije u tom smislu presedan. Barem je pet, šest stranih investitora u Hrvatskoj koji su gradili vjetroelektrane imali takve ugovore. Plamen je za sve imao i suglasnost Uprave za sustav javne nabave", ispričao nam je  Matijević. I HEP je Poslovnom dnevniku poslao reagiranje pravdajući se kako oni ničim ne koče Plamenovu investiciju, s tim da smo ostali uskraćeni na odgovore zašto je promijenjena odluka da tvrtka sama odradi zahvat. Nisu nam odgovorili ni jesu li strani investitori imali takvu mogućnost.

Iz HEP-a poručuju: "Do ishođenja građevinske dozvole HEP Operator prijenosnog sustava, uvažavajući važnost ove investicije za hrvatsko gospodarstvo, osigurat će Plamenu privremeni priključak za pokusni rad peći", kažu u HEP-u. Što se pak tiče građevinske dozvole, Vinko Matijević se nada da će ona biti biti izdana do kraja travnja (14 mjeseci od početka projekta). Lokacijska dozvola za izgradnju elektropeći još se, međutim, čeka. "Nemamo nikakve povratne informacije hoće li i kad biti razmatrano njezino izdavanje, s tim da smo nove elektropeći već nabavili iz Engleske", kaže. "Lani je rečeno je da će promptno biti rješavane investicije iznad 20 milijuna kuna. Što je to promptno u Hrvatskoj?", pita se direktor Plamena. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja su nam rekli da će konferencija ili tzv. uvid u glavni projekt oko prijelaza za napajanje biti 17. travnja. Za lokacijsku dozvolu oko ljevaonice odljevaka, tvrde, Plamen nije predao potpuni zahtjev.  

Komentirajte prvi

New Report

Close