Zeleno gospodarstvo
Priznanje tvrtkama

Digitalnu transformaciju u Hrvatskoj provode nositelji Zelenog certifikata

Servis mojeRačun uveo certifikate za one koji brine o okolišu.

PD VL native tim
23. lipanj 2022. u 07:41
Barbara Barić, voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga servisa mojeRačun/PD

Digitalna transformacija hrvatskog gospodarstva neodvojivo je povezana s društveno odgovornim poslovanjem, pokazuje to sve veći broj poslovnih subjekata koji su postali nositeljima Zelenog certifikata i njegove Premium inačice.

Riječ je o projektu koji je prošle godine pokrenuo najveći informacijski posrednik s ciljem da se oda priznanje tvrtkama koje su uspješno implementirale digitalizirane procese u svoje poslovanje i svojim djelovanjem pozitivno utječu na okoliš i zajednicu. Do sada ih je ukupno već 98.

“Priznanja Zeleni certifikat i Premium zeleni certifikat pokazatelj su da se briga o okolišu i zajednici u cjelini može voditi u svim segmentima poslovanja. Jedan od načina je upravo kroz digitalizaciju jer time ne samo da se štedi papir i manje zagađuje okoliš, nego tvrtke svojim zaposlenicima pružaju više raspoloživog vremena za kvalitetno provođenje poslovnih procesa”, istaknula je Barbara Barić, voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga servisa mojeRačun.

Bespapirno poslovanje je sadašnjost
Iako broj tvrtki koje se okreću zelenom gospodarstvu raste sve brže, Barić podsjeća kako je riječ o procesu koji je davno započeo i nije uvijek tekao glatko.

“Kada se prije više od desetljeća počelo intenzivnije govoriti o bespapirnom poslovanju i digitalizaciji poslovanja, odnosno digitalnoj transformaciji, postojao je određeni otpor među tvrtkama jer su poduzetnici često smatrali da su za takvu promjenu potrebna značajna ulaganja.

Danas znamo da je takav stav neopravdan jer postoje brojna ready-to-use rješenja za SME sektor. Svaka tvrtka, nakon jednostavne registracije na servis, može odmah koristiti naše usluge, što znači da ne mora ulagati u vlastite informacijske sustave”, pojasnila je Barić.

Upravo s ciljem jačanja gospodarstva i zaštite okoliša, Europska unija već dugi niz godina zagovara i potiče digitalnu transformaciju koju je prije gotovo deset godina započela kroz najrašireniju knjigovodstvenu ispravu, a to je račun.

Naime, uvođenje obaveznog eRačuna u zemljama članicama imalo je za cilj ojačati zajedničko europsko tržište i to kroz smanjenje operativnih troškova, veću sigurnost i jednostavnije administrativno poslovanje.

Potpuno digitalna obrada dokumenta
No, ta je priča davno nadrasla samo sferu smanjenja troškova i obične razmjene eRačuna, a sve više se naglasak stavlja na potpunu digitalizaciju end-to-end procesa koji je neizostavan segment zelenog gospodarstva, što potvrđuje i Barić.

“Poslovni subjekti koji su ranije započeli proces digitalizacije poslovanja povezali su, primjerice, razmjenu eRačuna s ovjerom kroz mojDMS i potpuno izbacili papir iz ureda. S tim aspektom su posebno su bili zadovoljni korisnici koji koriste usluge računovodstvenih servisa jer je povezivanjem procesa razmjene i elektroničke ovjere preko sustava mojDMS riješen i problem jedinstvenosti pohrane dokumentacije i dostave dokumentacije između poduzetnika i samog servisa, koji je i jednoj i drugoj strani oduzimao puno vremena”, pojasnila je Barić.

Dobitnici Zelenog i Premium zelenog certifikata digitalnu ovjeru i pohranu elektroničkih dokumenata su odavno savladali, a ovim priznanjem samo su još jednom pokazali kako je očuvanje okoliša dio njihovog poslovnog identiteta.

“Svi sudionici ovog projekta imaju zajednički, dugoročni cilj, a to je potaknuti i druge poslovne subjekte da se okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima te da svojim djelovanjem konstantno poboljšavaju kvalitetu života svoje zajednice. To se, osim primjene digitalnih procesa o kojima ovisi hoćemo li provoditi zeleno gospodarstvo, odnosi i na trajno ulaganje u zaposlenike i u društvo u kojem djeluju”, pojašnjava Barić.

Digitalni svijet za zeleni planet
Servis mojeRačun, dodaje, uz Zeleni certifikat provodi i druge projekte kojima želi osnažiti digitalno opismenjavanje dionika u sferi gospodarstva, ali i djecu.

“Uz projekt Zeleni certifikat, koji je usmjeren je na promociju ekološki osviještenih kompanija koje digitalizacijom i društveno odgovornim poslovanjem ostvaruju izravan pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu te oznaku “Digitalno potpisujem”, koja je prerasla u svojevrstan pokret tvrtki i pojedinaca koji aktivno koriste napredni elektronički potpis, radionicama s najmlađima želimo dodatno ojačati digitalnu pismenost i važnost prelaska na zeleno gospodarstvo.

Djeca u vrtiću već jako dobro znaju zašto je važno reciklirati i koliko svaki pojedinac može utjecati na smanjenje ekološkog otiska. To je ohrabrujuće i motivirajuće da nastavimo u istom smjeru”, smatra voditeljica Sektora prodaje, CRM-a i marketinga servisa mojeRačun.

Digitalno potpisujem
Zanimljivo je kako je upravo servis mojeRačun prva tvrtka u Hrvatskoj koja je javno objavila da će do kraja ove godine postati potpuno bespapirni ured. Čak i ugovore o radu sa zaposlenicima, najveći informacijski posredni potpisuje naprednim elektroničkim potpisom.

“Tako štedimo na papiru, uštedjeli smo i na registratorima i na prostoru, ali i povećali sigurnost jer se svi dokumenti čuvaju u cloudu. Poslovne dokumente među odjelima razmjenjujemo i obrađujemo kroz informacijski sustav mojDMS, a primamo i šaljemo isključivo eDokumente ovjerene certifikatom, tako da nas ne opterećuje porast cijena papira i uredskog materijala”, zaključila je Barić.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close