Dalekovodovo čudo od milijun i pol vodiča slagalo više od 300 montera

Autor: Suzana Varošanec , 06. prosinac 2022. u 13:30
U Dalekovodu za naredno razdoblje najavljuju nove projekte i ugovore kojim će dodatno učvrstiti svoju poziciju na europskom tržištu/H. JELAVIĆ/PIXSELL

Zagrebačka kompanija 2. prosinca završila prvu fazu energetskog povezivanja Slovenije s Mađarskom.

Dalekovod je sa svojim resursima i angažmanom u predviđenim rokovima uspješno realizirao projekt iznimnog značaja te je u pogonu od 2. prosinca novi dvostruki 400 kV dalekovod Cirkovce – Pince dug 80 kilometara.

Zagrebačka kompanija završila je prvu fazu projekta energetskog povezivanja Slovenije s Mađarskom, uključujući spajanje nove trafostanice 400/110 kV Cirkovce na dalekovod.

U sklopu projekta koji predstavlja najveću investiciju u infrastrukturu prijenosne mreže u Sloveniji, osigurat će se stabilniji i pouzdaniji rad slovenskog elektroenergetskog sustava, i usto izgradnjom ove veze Slovenija značajno pridonosi još jačem povezivanju tržišta električne energije sa zajedničkim unutarnjim tržištem električne energije Europske unije te postavlja temelje za buduću regionalnu burzu.

U dogovorenom roku
Za realizaciju projekta Dalekovod je u sredinom 2022. godine s tvrtkom Eles, slovenskim nacionalnim operatorom sustava za prijenos električne energije, potpisao ugovore vrijedne gotovo 450 milijuna kuna, a sad je upogonjen prvi od dva dalekovoda.

Oba sustava (sjeverni Cirkovce -Heviz i južni Cirkovce – Žerjavinec) puštena su u pokusni rad 30. lipnja čime je Dalekovod, kako navode, uspješno ispunio i ugovoreni rok puštanja dalekovoda u pokusni rad te je ispunio i rok za završetak radova na prvoj dionici.

Izgradnju ovog dalekovoda prate impozantni parametri: u različitim fazama radova u projekt je bilo uključeno 104 montera na sastavu i montaži čelično-rešetkaste konstrukcije stupova, 157 montera na elektromontažnim radovima i 51 monter na izvedbi AKZ-a.

O samoj veličini projekta govore sljedeći parametri: 260 stupnih mjesta s ukupno 1.040 izvedenih temelja nogu stupova, zatim 14.060 metara izvedenih pilota dubokih temelja, 260 navedenih stupova s ukupno 7.901.910 kilograma konstrukcije.

Ispunjeni planovi za 2022.
Također, 13.317 metara postavljenog sigurnosnog sustava za penjanje, kao i 1.485.780 ugrađenih vodiča (ukupno 486 bubnjeva) itd.

”Svečanim puštanjem u rad dvostrukog 400 kV dalekovoda u Sloveniji ispunjeni su svi strateški planovi za 2022. godinu”, navode u Dalekovodu te za naredno razdoblje najavljuju nove projekte i ugovore kojim će dodatno učvrstiti svoju poziciju na europskom tržištu.

Inače, uz premijere Orbana i Goloba otvaranju dalekovoda nazočio je i hrvatski ministar gospodarstva Davor Filipović. Novi slovenski predsjednik vlade istaknuo je da je riječ o projektu na koji se čeka već više od trideset godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close