‘Brusi’ se nova dokapitalizacija u sjeni zbrke na burzi i tužbi

Autor: Marija Brnić , 19. srpanj 2022. u 22:00
Dokapitalizacijom će češki dioničari i ulagači Jaroslav Strnad i Rene Matera postati većinski vlasnici/I. Galović/PIXSELL

Do kraja tjedna NO Đure Đakovića utvrdit će dnevni red za skupštinu dioničara na kojoj će se uz poslovanje naći i drugi korak u finalizaciji restrukturiranja.

Do kraja tjedna Nadzorni odbor Đure Đakovića utvrdit će dnevni red za novu, redovnu skupštinu dioničara, na kojoj će se uz poslovanje i financijsko izvješće za prošlu godinu naći i drugi korak u finalizaciji plana restrukturiranja grupacije – dokapitalizacija kojom će češki dioničari i ulagači Jaroslav Strnad i Rene Matera postati većinski vlasnici.

Skupština bi se trebala održati krajem rujna, a na njezino održavanje neće imati utjecaja pravni postupci kojima mali dioničari pokušavaju zaustaviti taj proces i zavrzlame s trgovinom dionicama koje su obilježile protekle dane na Zagrebačkoj burzi.

Još nezabilježeno
Trgovački sud u Osijeku, naime, odbio je privremenu mjeru radi pobijanja odluka Skupštine s početka srpnja o smanjenju temeljnog kapitala i spajanju dionica, no pravna bitka protiv tih odluka nastavlja se, i to kroz dva procesa koje vode dvije skupine malih dioničara.

Slavonskobrodska grupacija, pak, upisala je u sudskom registru složen postupak smanjenja i povećanja temeljnog kapitala kojim je provedeno sređivanje starih tereta.

Ono uključuje najprije smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića 250 milijuna kuna gubitaka, s 203 milijuna na 2,03 milijuna kuna, koje je provedeno smanjenjem nominalne vrijednosti dionica s 20 na 10 kuna.

Potom je uslijedio idući korak smanjenja vrijednosti dionica ispod nominalne, s 10 na 0,20 kuna, što je opcija koju dopušta Zakon o trgovačkim društvima, da bi potom proces okončao spajanjem 50 dionica u jednu, nominalne vrijednosti 10 kuna, a njihov ukupan broj je 203.064.

Cijeli postupak završava još povećanjem temeljnog kapitala unosom 101 milijuna kuna potraživanja države za izdano jamstvo, izdavanjem novih redovnih 10.100 dionica, čime temeljni kapital sada iznosi 103 milijuna kuna.

328

milijuna kuna predviđeni je iznos dokapa države i strateškog partnera

Premda je ovaj proces “peglanja” već dugo poznat, svejedno je stvorio poprilično iznenađujuću zbrku koja je obilježila trgovanje dionicama Đure Đakovića na ZSE proteklih dana, a koja je na kraju i poništena.

“Ovakva situacija još se nije dogodila u modernoj povijesti hrvatskog tržišta kapitala”, ističu neslužbeno financijaši, ali i dodaju kako spajanja dionica uz tako veliki omjer još nije bilo.

Provođenje korporativne akcije spajanja dionica Đure Đakovića službeno je stupilo na snagu jučer. Međutim, Središnje klirinško depozitarno društvo objavilo je nejasnu uputu kako transakcije koje se namiruju u utorak moraju biti namirene po novom omjeru.

Trgovali dionicama koje – nemaju
No, čini se da su klijenti, ali i dio brokera, zaboravili da je rok za namiru dva dana od dana transakcije. Dioničar koji je u prošlu srijedu, primjerice imao 200 dionica Đure Đakovića, u stvari je u vlasništvu imao njih četiri, pojašnjavaju za Poslovni dnevnik iz financijske industrije.

Tako trgovanje koje se događalo u četvrtak i petak nije moglo biti namireno, jer su ulagači trgovali s dionicama koje ustvari nisu imali. “Sve se ovo moglo spriječiti da su brokerske kuće u svojim trgovinskim aplikacijama promijenili broj dionica koje su njihovi klijenti imali”, ističu naši sugovornici.

Idući korak u sanaciji i restrukturiranju Đure Đakovića, prema podacima iz vladine odluke, a temeljene na programu koji je odobrila Europska komisija, predviđa da tvrtka DD Acquisition u vlasništvu Strnada i Matere “podebljaju” kapital sa 100 milijuna kuna u novcu, te 68,33 milijuna kuna u stvarima i pravima, a potom još 58,67 milijuna kuna, također u stvarima i pravima, jer je odlukama nadležnih institucija predviđeno da ukupan iznos dokapa države i strateškog partnera do kraja godine bude 328 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close