Svijet novca
Svijet novca

BestInvest.hr ponovno ‘pokreće motore’ gospodarstva

Hrvatska private equity i venture capital asocijacija (CVCA) organizira investicijsko-poslovnu konferenciju.

PD VL native tim
25. svibanj 2023. u 22:00
Ovogodišnje okupljanje će se održati u zagrebačkom Westinu/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Treću godinu zaredom Hrvatska private equity i venture capital asocijacija (CVCA) pod sloganom ‘Support the best & Transform the rest’ organizira investicijsko-poslovnu konferenciju Bestinvest.hr.

Ovogodišnje okupljanje investicijske i poduzetničke kreme po tradiciji će se održati u zagrebačkom hotelu Westin, u utorak, 27. lipnja 2023. godine.

I ove godine okupit će se ulagači u prosperitetna poduzeća s viskokim potencijalom rasta, koja u pravilu ne kotiraju na burzi. Njihov zajednički investicijski portfelj “težak” je impresivnih 3,2 milijarde eura i predstavlja značajan potencijal za razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Spomenuti portfelj uključuje investicije u etablirane tvrtke kojima je taj kapital potreban za razvoj novih usluga i proizvoda s pristupom globalnom tržištu, ali i investicije u startupe koji u pravilu pokreću tehnološke inovacije.

3,2

milijarde eura ’težak’ je zajednički investicijski portfelj ulagača koji će se okupiti na konferenciji

Bolja investicijska klima

Pozitivna klima u hrvatskom gospodarstvu dijelom je rezultat ulaganja private equity i venture capital fondova. Investicijska klima je posljednjih godina bolja nego desetljećima ranije, zakoni su također bolji, a najbolja od svega je reputacija Hrvatske kao startup nacije u svijetu. Po broju “jednoroga” na broj stanovnika Hrvatska je među prvima u regiji, te hvata korak s globalnim liderom Estonijom i Izraela kao dugogodišnjim liderima na tom području. Svi ti rezultati nose, između ostalog, i potpis private equity i venture capital ulaganja.

Bez obzira na brojne crne labudove koji nas okružuju, od pandemije, energetske krize, rata u Ukrajini, inflacije i povećanje kamatnih stopa – private equity i venture capital ulaganja u Hrvatskoj doživjela su eksponencijalni rast. Procjenjuje se da su private equity i venture capital ulaganja u hrvatske tvrtke i tvrtke hrvatskih osnivača u posljednje dvije godine premašila iznos od dvije i pol milijarde eura. Ta statistika uključuje i neke od hrvatskih globalno uspješnih scaleupova koji su svoje službeno sjedište premjestili izvan granica lijepe naše, no to ne umanjuje značaj i doprinos za hrvatsko gospodarstvo s obzirom da razvojni timovi i dalje najčešće ostaju u Hrvatskoj.

Ovogodišnji BestInvest.hr komentira predsjednica Hrvatske private equity i venture capital asocijacije (CVCA) i glavna organizatorica konferencije Mirna Marović: “Cilj nam je i dalje okupljati najbolje među nama, i među ulagačima i među poduzetnicima, kako bismo zajednički istaknuli primjere koji mogu biti podstrek svima u hrvatskom gospodarstvu, da znaju da je moguće uhvatiti korak s najboljim svjetskim ekonomijama i da tako mijenjaju cjelokupno poslovno okruženje prema održivosti i uspjehu. Svake godine to kažem, jer u to čvrsto vjerujem, pa ću ponoviti i ove – najbolje investicijske godine su tek pred nama, baš kao i uspješna transformacija hrvatskog gospodarstva koju potičemo ulaganjima u najbolje poduzetničke pothvate”, istaknula je Marović.

Šest kategorija

Sastavni dio BestInvest.hr konferencije je dodjela nagrada u čak šest investicijskih kategorija: za najbolju investiciju u kategoriji private equity ulaganja, za najbolju venture capital investiciju, za najbolje prikupljanje godine među hrvatskim fondovima, za najboljeg osnivača-poduzetnika, za najbolju kapitalizaciju ulaganja, odnosno najuspješniji izlazak iz investicije, te kao svojevrsni ‘Oscara za ulagače’ nagrada za najboljeg investitora godine.

Dok se nominacije za ovogodišnje BestInvest.hr nagrade finaliziraju, a sama nagrada dodjeljuje glasovima stručnog i nezavisnog žirija, nije naodmet podsjetiti se prošlogodišnjih pobjednika i nominiranih. I pobjednici i nominirani predstavljaju novu pokretačku snagu hrvatskog gospodarstva koje je temeljeno na tri stupa: high skill, high tech i high wage.

* Sadržaj omogućio VentureXchange

Dobitnici BestInvest.hr 2022. (za ostvaranja u 2021.):

Osnivač godine: Mate Rimac

Investitor godine: Provectus Capital Partners

Venture Capital investicija godine: Rimac

Private Equity investicija godine: Invera Euity Partners

Izlazak iz investicije: Blue Sea Capital
(za prodaju Piramide NIPRO-u)

Prikupljanje kapitala godine: Feelsgood Capital Partners

 

Nominirani za BestInvest.hr 2022. (za ostvaranja u 2021):

Private equity investicija godine: Keindl, AdriaDental Group, Museum of Illusions, Neos, Aviva poliklinika, Pet Centar

Venture capital investicija godine: Photomath, Cognism, Rimac, Gideon, Top Digital Agency, Lebesgue, Agrivi, MemGraph

Investor godine: Provectus Capital, Fil Rouge Capital (FRC), Prosperous Invest, Enterprise Investors, South Central Ventures (SCV), Invera Equity partners

Izlazak iz investicije: Inspire Investments – Podatkovni centar Križ – APIS IT, Bluesea capital – Piramida – NIPRO, Quaestus – Spačva – Pervanovo Invest

Prikupljanje kapitala godine: Feelsgood

Osnivač godine: Stjepan Buljat, Damir Sabol, Matija Kopić, Tana Zimmermann, Matija Žulj, Mate Rimac, Josip Begić, Marin Bek, Tomislav Pamuković i Roko Živković, Domagoj Boljar i Hrvoje Boljar, Aleksandar Laznica, Mislav Malenica

 

Dobitnici BestInvest.hr 2021. (za ostvaranja u 2020. i 2019.):

Osnivač godine: Mate Rimac

Investitor godine: One Equity Partners

Venture Capital investicija godine: Mikroblink

Private Equity investicija godine: M + Group

Izlazak iz investicije: Prosperus Invest za izlazak iz Dalmatia Hotels

Prikupljanje kapitala godine: Fil Rouge Capital

 

Nominirani za BestInvest.hr 2021. (za ostvaranja u 2020 i 2019):

Private equity investicija godine: D-Marin, Istarski supermarket, Mlinar, M+Grupa, Optimapharm, Pan Pek i Tele2

Venture capital investicija godine: AdScanner, Agrivi, Amodo, Ascalia, Cognism, Gideon Brothers, Infobip, Lebensgue, Microblink, Optimoroute, Oradian and Rimac.

Investitor godine: Enterprise Investors, Fil Rouge Capital (FRC), Mid Europa, One Equity Partners, Silversmith Capital Partners i South Central Ventures (SCV).

Izlazak iz investicije: Prosperus Invest za izlazak iz Dalmatia Hotels

Prikupljanje kapitala godine: Fil Rouge Capital (FRC), Invera Equity Partners, Provectus Capital i Prosperus Invest

New Report

Close