Arena Hospitality Grupa ostvarila 66,8 % manje prihoda u prvih devet mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2020. u 12:50
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

EBITDA je pak iznosila za devet mjeseci u Hrvatskoj 23,7 milijuna kuna, za razliku od 189,7 milijuna kuna u devet mjeseci prošle godine.

Arena Hospitality Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je 228,7 milijuna kuna prihoda ili 66,8 posto manje nego u istom razdoblju 2019., dok je EBITDA iznosila 18,6 milijuna kuna za razliku od lanjskih 249 milijuna kuna, podaci su iz nereviranog i konsolidiranog izvješće te hotelske grupacije.

Rezultati ove godine pod negativnim su utjecajem pandemije, ograničenja putovanja i smanjene turističke potražnje za međunarodnim putovanjima, kaže u izvješću predsjednik uprave te Gupacije Reli Slonim. Ističe da je sve to znatno negativno utjecalo na hotelijersko tržište, s velikim brojem otkazanih rezervacija i nedolascima.

To se u proljeće dogodilo i Areni te je zatvorila sve objekte Hrvatskoj i smanjeno radila u Njemačkoj i Mađarskoj, gdje također ima hotele, no kroz ljeto i s popuštanjem mjera rezervacije i dolasci turista u Hrvatskoj su počeli rasti te su u srpnju otvoreni dodatni objekti.

“Poslovanje je krenulo zadovoljavajućim tempom, međutim, šire hrvatsko tržište počelo se suočavati s novim izazovima vezanim uz pandemiju. Istarska regija, u kojoj su pozicionirani svi objekti Grupe, pohvaljena je zbog načina upravljanja mjerama koje je provodila kako bi se spriječilo širenje virusa, ali na žalost druge regije u Hrvatskoj nisu uspijevale postići slične rezultate, što je dovelo do povećanja broja zaraženih, a kao rezultat toga, nekoliko europskih zemalja predstavilo je Hrvatsku kao zemlju s visokim stupnjem rizika za svoje stanovnike koji tamo putuju. Uslijedili su raniji odlasci turista, otkazivanja i usporavanje novih rezervacija te je druga polovica kolovoza bila daleko od zadovoljavajuće, a očekivane brojke u rujnu i listopadu nisu se ostvarile”, komentira Slonim.

To je sve utjecalo i na spomenuti pad prihoda i operativne dobiti Grupe, pri čemu još iznosi i da su prihodi od smještaja pali na 186,4 milijuna kuna ili za 67,3 posto u odnosu na lanjskih devet mjeseci, dok je stupanj zauzetosti prepolovljen na 27,1 posto.

Pala je i prosječna cijene smještaja, za 9,5 posto, na 539,5 kuna, što je umanjilo i prihod po raspoloživoj sobi za 55,6 posto.

“Grupa koristi potpore vlada u zemljama u kojima posluje kako bi se nosila s financijskim poteškoćama u ovim izazovnim vremenima i čim više održala likvidnost, zbog čega smo fokusirani i na daljnje optimiziranje troškova. Vladina potpora u Hrvatskoj produžena je do kraja godine, a u Njemačkoj do kraja 2021., a uz to Grupa ima podršku i banaka s kojima dugo godina surađuje”, naglašava Slonim.

U Hrvatskoj prihodi manji 68,8 posto

Osvrće se i na rezultate na svim pojedinačnim tržištima gdje posluje Arena Hospitality Grupa, pa tako i na Hrvatsku, gdje je u devet mjeseci ostvarila 68,8 posto manje ukupnih prihoda nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno 156,3 milijuna kuna.

Prihod od smještaja smanjen je pritom za 68,3 posto i to kao rezultat pada prosječne cijene smještaja za 11 posto, na 490,6 kuna i smanjene zauzetosti.

EBITDA je pak iznosila za devet mjeseci u Hrvatskoj 23,7 milijuna kuna, za razliku od 189,7 milijuna kuna u devet mjeseci prošle godine.

Dodajući da su aplicirali za potpore za očuvanje radnih mjesta, kao i za druge potpore vezane uz poreze i doprinose u skladu sa donesenim mjerama vlade za pomoć gospodarstvu, Slonim naglašava i da su u devet mjeseci finalizirali predviđena ulaganja koja su bila u tijeku i/ili pri završetku te prethodno ugovorena.

Ukupno su uložili 212,7 milijuna kuna, što je malo više od lanjskih 196,3 milijuna kuna u istom razdoblju, i to u preuređenje kampova, turističkih naselja i soba, javnih površina i objekata pojedinih hotela.

Komentirajte prvi

New Report

Close