Agrokor o kupnji Mercatora: Zbog nepotpunih informacija nemamo komentara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. siječanj 2013. u 15:29
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Iz Agrokora su se osvrnuli na proces kupnje slovenskog Mercatora.

Iz Agrokora su danas izvijestili kako zbog nepotpunih informacija nisu u mogućnosti komentirati proces kupnje slovenskog Mercatora.

"Zbog nepotpunih informacija, kojima raspolažemo samo iz medija, ne možemo komentirati eventualni proces", kratko su odgovorili iz tog koncerna.

ING banka iz Londona, koju su većinski vlasnici slovenskog trgovačkog lanca Mercator ponovno izabrali za konzultanta u novom pokušaju prodaje svojih dionica Marcatora, sastavila je poziv za predaju neobvezujućih ponuda koju će poslati na adrese 70 potencijalnih kupaca, a opet se kao najozbiljniji kandidat spominje hrvatski Agrokor, objavila je u utorak slovenska televizijska postaja POP-TV koja se poziva na savjetnike u ING banci.

Londonska ING banka, kao konzultant za prodaju natpolovičnog paketa dionica, smatra da će Agrokor ponovno biti najozbiljniji kandidat za preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, objavila je komercijalna POP-TV na svojoj internet stranici.

 ING banka iz Londona, koju su većinski vlasnici slovenskog trgovačkog lanca Mercator ponovno izabrali za konzultanta u novom pokušaju prodaje svojih dionica, sastavila je poziv za predaju neobvezujućih ponuda koju će poslati na adrese 70 potencijalnih kupaca, a opet se kao najozbiljniji kandidat spominje hrvatski Agrokor, objavila je u utorak slovenska televizijska postaja POP-TV koja se poziva na savjetnike u ING banci.
Londonska ING banka, kao konzultant za prodaju natpolovičnog paketa dionica, smatra da će Agrokor ponovno biti najozbiljniji kandidat za preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, objavila je komercijalna POP-TV na svojoj internet stranici.

Iako je na listi od 70 investitora kojima je ING banka uputila pozive za predaju neobvezujućih ponuda za kupnju Mercatorovih dionica 28 strateških ulagača, među kojima i veliki lanci kao što su Aldi, Billa, Careffour, Meto, Tesco i Wal-mart, u ING-u ocjenjuju da će od strateških ulagača ponudu dati samo Agrokor koji je i u ranijim pokušajima davao najbolje ponude, navodi POP-TV.

Mogućnost da u novom pokušaju ipak dođe do prodaje Mercatora slovenski mediji povezuju s time da slovenska politika, koja je ranije bila nesklona prodaji Mercatora stranom ulagaču, osobito regionalnom konkurentu poput Agrokora, odstupila od načela tzv. "nacionalnog interesa" u gospodarstvu, po kojemu velike tvrtke i banke moraju biti u domaćem vlasništvu.

Iako se očekuje da će neobvezujuće ponude za Mercator predati i šest financijskih fondova, još uvijek se vjeruje da će najviše mogućnosti za kupnju Mercatora na kraju imati Agrokor, navode izvori POP-TV-a. Pri tome podsjećaju na nedavnu izjavu ministra za financije Janeza Šušteršiča da nacionalni interes Slovenije nije nužno državno vlasništvo, nego vlasništvo koje omogućuje dobrobit za zaposlene i stanovništvo.

Ako se dogodi da Mercator bude prodan to neće biti po cijeni od 221 eura za dionicu, koliko je iznosila Agrokorova neobvezujuća ponuda u pokušaju prodaje prije nešto više od godine dana, jer se njena cijena na burzi od tada uvelike smanjila i trenutno, nakon velikog pada početkom ovog tjedna, iznosi samo 116 eura, navodi POP-TV.

ING banka bila je konzultant većinskih vlasnika Merkatora prilikom prethodnog pokušaja prodaje većinskog paketa dionica krajem 2011. godine, kada je Agrokor bio najpovoljniji ponuđač, ali je natječaj bio obustavljen, u prvom redu zbog ocjena dijela vladajuće koalicije da bi veliku štetu zbog dolaska Agrokora na slovensko tržište imali slovenska prehrambena industrija odnosno sadašnji Merkatorovi dobavljači.

>>> Slovenski mediji: Mercator ipak ide u ruke Ivice Todorića?

Komentirajte prvi

New Report

Close