5 objekata sa 70 stanova i 58 poslovnih prostora

Autor: Miho Dobrašin , 14. listopad 2009. u 22:00

Investitor ne krije da su prestižna lokacija i kvaliteta utjecale na formiranje cijene kvadrata koji je sve samo ne običan; ovisno o veličini stana, katu i poziciji, kao i o tome o kojoj je zgradi riječ, za svoj ‘dvor’ kupci će izdvojiti od 3200 do 4500 eura po četvornome metru

Dok su na vrhuncu rasta cijena stambenog prostora u Hrvatskoj cijene kvadrata na dubrovačkom Stradunu prelazile i one u najelitnijim lokacijama u Zagrebu, ipak se osjećalo kako “mediteranski biser” ne može ponuditi tržištu moderno stanovanje više klase ukomponirano u gradsko okruženje. Naime, na dubrovačkom području u proteklom desetljeću gotovo da i nije bilo novogradnje. Poslovne aktivnosti vezane uz promet nekretninama na tome su se području uglavnom svodile na prodaju atraktivnih nekretnina u staroj gradskoj jezgri ili bližem okruženju, bilo da je bilo riječi o već adaptiranim prostorima, ili starim kamenim kućama koje su zahtijevale temeljitu obnovu.

Brojne trgovine
Često se moglo čitati o nepropisno uređenim objektima unutar zidina koji nisu odgovarali kulturnom nasljeđu mikrosredine u kojoj se nalaze. Ipak, stari obnovljeni prostori najčešće ne mogu ponuditi sve što proizlazi iz zahtjeva modernog stanovanja. Zagrebačka Ingra, koja je u posljednjih nekoliko godina na tržištu ponudila atraktivne, moderne stambene prostore, prepoznala je tu priliku i nedostatak u nekretninskoj ponudi Dubrovnika. Gradnjom “Dvora Lapad rezidencija”, u istoimenoj dubrovačkoj uvali, trebala bi se ispuniti i ta praznina u gradskoj ponudi nekretnina. Sada već pod krovom, u pet objekata do proljeća iduće godine dovršit će se 70 stanova visoke kvalitete gradnje, opremanja i udobnosti te tehnološki naprednih rješenja. No za Dubrovnik i njegove turiste, ali i stanovnike kojima nedostaje raznolika ponuda trgovačkih centara važno je da se s Dvorima Lapad dobiva i 58 poslovnih prostora gdje će svoje mjesto naći brojne trgovine i uslužni sadržaji. Dvori Lapad podarit će i još jednu značajnu, trajnu vrijednost građanima Dubrovnika – prvo multipleks kino na hrvatskom jugu. Ingra je upravo s dubrovačkim Kinematografima već dogovorila da ta gradska tvrtka preuzme prostor od 1300 m2, koji je namijenjen za moderne kinodvorane. Završetak gradnje očekuje se do svibnja 2010., a dio stanova i poslovnih prostora već je rezerviran. U Ingri kažu kako vjeruju da će dio luksuznih stanova uz Dubrovčane privući i strane državljane, ponajprije iz zemalja koje i inače turistički gravitiraju našoj obali. Nema bolje pozivnice i nagovora za kupnju stana od posjeta i razgledavanja samog Dubrovnika. Lapad je tek 15 minuta udaljen od stare gradske jezgre, dok mikrolokacija plijeni prije svega položajem, nekoliko desetaka metara od plaže, u zelenilu šume Petka.




Vanjska stolarija
Iako moderna, gradnja i uređenje zgrada i okoliša zamišljeno je tako da se uklopi u mediteranski okoliš i obližnju arhitekturu. Fasade su od lokalnoga kamena, a trg u središtu kompleksa, kao i sav prostor oko zgrada, bit će ispunjen pomno odabranom mediteranskom vegetacijom. Stanari i posjetitelji Dvora Lapad ispijat će jutarnju kavu uz mirise maslina i divlje naranče. Vanjska stolarija i materijali trebali bi se pobrinuti da ni ljetna žega ni zimska bura ne poremete udobnost i mir doma budućih stanara Dvora Lapad. Vrata, žaluzine i termorefleksno vanjsko ostakljenje osiguravaju zaštitu od buke na razini uvjeta u čitaonicama i “odvojenost” od ostalih vanjskih utjecaja. Tijekom izrade projekta odlučeno je da se unatoč visokoj kvaliteti materijala i gradnje i ekskluzivnosti kompleksa uz velike stanove od 135 do 170 metara kvadratnih ponudi i one nešto bliže prosječnim kvadraturama, od 82 do 100 m2. Unatoč tolikim razlikama u veličini svi stanovi imaju po dvije velike natkrivene lođe, a stanovi na najvišim katovima po dvije terase. Tako je osiguran izbor uživanja u hladu ili sunčanja u vlastitom domu, bez obzira na doba dana, ali i prirodno osvjetljenje i protočnost zraka, te, naravno, izbor pogleda, sve ovisno o raspoloženju . Spomenuta ekskluzivnost za stanare ne uključuje samo projektiranje, materijale i gradnju. Predinstalacije za sofisticiran sustav “pametne kuće” daju mogućnost ugradnje upravljanja gotovo svim funkcijama u stanu preko informatičkog sučelja, pa i na daljinu. Stanari bi uživali i u 24-satnoj domarskoj službi i elektroničkom nadzoru ulaza i pristupa kroz garažu u kojoj će mjesta naći 350 vozila, za svaki stan po dva, a ostatak je na raspolaganju posjetiteljima kina i ostalih komercijalnih sadržaja. I za kraj cijena. Investitor i ne krije da su prestižna lokacija i kvaliteta utjecali na formiranje cijene “kvadrata” koji je sve samo ne običan. Ovisno o veličini stana, katu i poziciji kao i o tome o kojoj se zgradi radi, za svoj “dvor” u Dvorima Lapad kupci će izdvojiti od 3200 do 4500 eura/m2. Ovim projektom poslovno-stambenoga kompleksa dubrovačko tržište nekretnina u ponudu dobiva novitet s kakvim se još nije susrelo. Njegove će prednosti osjetiti svi stanovnici Lapada, rezidencijalne četvrti Dubrovnika kojoj nedostaje sadržaja poput trgovina ili već spomenutoga kina, a čija će se kvaliteta života u Dvorima Lapad zasigurno poboljšati.

Kupci

Ingra želi Dubrovčane
Kompleks bi trebao živjeti cijele godine, a ne samo u vrijeme turističke sezone i zato u Ingri naglašavaju kako im je jedna od želja da upravo Dubrovčani u većoj mjeri budu kupci stanova u Dvorima Lapad. S obzirom na situaciju na tržištu i znatan nedostatak sličnih nekretnina u ponudi, takav scenarij se očekuje.




Komentirajte prvi

New Report

Close