Više od 200 znanstvenika i rektori sveučilišta peticijom pokreću kampanju za očuvanje Uljanika

Autor: Marija Brnić , 23. ožujak 2019. u 10:16
Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

“Inicijativa znanost za brodogradnju” pokrenuta je od 18. ožujka, a otvorenim pismom svi relevantni fakulteti i ustanove Vladi daju potporu i nude pomoć u traženju rješenja za stavljanje brodogradnje na zdrave noge.

Podršku Vladi u očuvanju proizvodnje u Uljaniku i 3. maju kroz akciju "Inicijativa znanost za brodogradnju" stiže iz znanstvene i stručne javnosti. Kao reakcija na kritičan trenutak u suradnji nekoliko profesora pokrenuta je peticija, a prema riječima Vedrana Slapničara, profesora s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, od 18. ožujka ima više od 200 potpisnika, među kojima su i rektori sveučilišta Jurja Dobrile Alfio Barbieri, te zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, a podršku je dao i splitski fakultet FESB.

U otvorenom pismu Vladi profesori i stručnjaci ističu da je održanje brodogradnje kao pokretača aktivnosti kontrole mora i podmorja, istraživanja, eksploatacija i prijevoza energenta strateški cilj svake države, te je potrebno sačuvati jezgru znanja i potencijala za nove tehnološke pomake.

"Ovim putem znanstveno-stručna zajednica koju čine sve relevantne znanstveno-stručne ustanove, akademske zajednice, simpoziji, fakulteti, instituti i odbori pružaju podršku državi da se hrvatska brodogradnja i inženjerstvo morske tehnologije postave na zdrave osnove. Znanost može i mora pomoći realnom sektoru kroz doprinos inovacijama, razvoju tehnologija, pozicioniranje na tržištima novih niša, te afirmativnom sagledavanju prosperiteta brodogradnje i inženjerstva morske tehnologije kao propulzivnih i progresivnih grana razvoja sveukupnog gospodarstva Republike Hrvatske na sceni globalnog gospodarstva. Brodogradnja i inženjerstvo morske tehnologije su interesno tržište za male i srednje dobavljače roba i usluga koji putem brodogradnje izvoze svoj proizvod na svjetsko tržište.

Shodno tome nudimo pomoć Vladi RH i svim sudionicima koji donose ovu važnu odluku o opstojnosti brodogradnje i inženjerstva morske tehnologije, njenom restrukturiranju i novim putevima po uzoru na vodeće nacije Europske zajednice", ističu među ostalim znanstvenici u otvorenom pismu Vladi.

Komentari (19)
Pogledajte sve


Pa to Vam je vrlo jednostavno, gospodo profešuri, ne rabi Van peticija … samo ruke va vlastite žepe i dajte ljudima za plaće … njih ionako nije briga za ostalo, samo za plaće jin rabi … i tako iz miseca u misec … dakle, da za plaće, samo ruke va vaše žepe, ne moje ….

Ti novce sparas za uhljebe ? 🙂

Propali im kooperantski poslovi.
Kome će sad pisati stručne analize , studije ,razna mišljenja i savjete kojima su na znanstvenoj osnovi godinama davali i svoj skromni doprinos u održavanju na životu brodograđevne industrije.?

Pa to Vam je vrlo jednostavno, gospodo profešuri, ne rabi Van peticija … samo ruke va vlastite žepe i dajte ljudima za plaće … njih ionako nije briga za ostalo, samo za plaće jin rabi … i tako iz miseca u misec … dakle, da za plaće, samo ruke va vaše žepe, ne moje ….


Krajnje je vrijeme da se ovakva inicijativa pokrene, ali sramotno je vidjeti da smo morali ovoliko čekati. A eto, pokrenuti ih je morao profesor sa studija brodogradnje. Hoće li samo stati na pismu i listi loše sročenih želja ili će iz ove inicijative izaći neki suvisli zahtjevi i informacije, teško je predvidjeti.
trolu.

New Report

Close