Riječka tvrtka potpisala sporazum o suradnji s najvećim proizvođačem superračunala u Kini

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2017. u 12:24
FOTO: Press

U Frankfurtu su grad Tianjin i Bank of China zajednički organizirali događaj ‘Tianjin – Frankfurt: prekogranična suradnja s ulaganjem za tehnološka poduzeća’.

Ovaj događaj je bio od posebnog značaja za hrvatsku tvrtku Yotta Advanced Computing d.o.o. čiji je direktor Tomislav Šubić potpisao memorandum o strateškoj suradnji s Maggie Han, predstavnicom za međunarone operacije kineske tvrtke Sugon, najvećim proizvođačem superračunala u Kini.

Yotta Advanced Computing je start-up tvrtka iz Znanstveno tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci. Yotta je orijentirana na istraživanje i razvoj, a specijalizirana je za računarstvo visokih performansi (HPC, high-performance computing), računarstvo u oblaku (cloud computing), 3D modeliranje i mobilne aplikacije. Glavni cilj tvrtke je pomaganje malim i prednjim poduzećima da ostvare svoj pun potencijal korištenjem naprednih tehnologija. Sudjelovala je na više europskih projekata među kojima se ističu SESAME Net (Supercomputing Expertise for Small And Medium Enterprises, H2020) i 3Dstock (online tržište za 3D dizajn, Fiware). Yotta Advanced Computing je 2016. godine ostvarila prihode u visini od 2.8 milijuna eura.

Sugon (Dawning Information Industry) je kinesko nacionalno visokotehnološko poduzeće uspostavljeno od Kineske Akademije Znanosti. U 2010. superračunalo "Nebula" izgrađeno od tvrtke Sugon rangiralo je na drugom mjestu famozne TOP500 ljestvice te je ujedno postalo i treće računalo u svijetu s izmjerenim preformansama višim od petaflopa. Sugon je danas najveći proizvođač superračunala u Kini. Tržišna vrijednost tvrtke je iznad 2 milijarde eura. Tianjin je bitan za Sugon jer se upravo tamo nalazi njihova proizvodnja te imaju odličnu suradnju s lokalnom zajednicom.

Potpisani sporazum podrazumijeva promicanje naprednih HPC proizvoda i usluga u Hrvatskoj ali i ostalim europskim zemljama. Kineske tvrtke počele su se probijati na europska tržišta raznim suradnjama i investicijama, a superračunarstvo je jedna od najvažnijih grana za poticanje razvoja inovativnih tehnologija. Potpisivanjem sporazuma o suradnji hrvatskim i europskim poduzetnicima pružaju se puno bolji uvjeti i konkurentnije cijene u iskorištavanju visokotehnoloških rješenja za unaprjeđivanje njihovih proizvoda i usluga. Suradnja između Yotta-e i Sugona odvijat će se na više načina. Prvo, radit će se na zajedničkom istraživanju kako bi se unaprijedili proizvodi i usluge koje pružaju; drugo, kroz prodaju hardverskih rješenja hrvatskim i europskim poduzećima, i treće kroz pružanje specijaliziranih usluga baziranih na ekspertizi Yotta-e u superračunarstvu s malim i srednjim poduzećima ove regije, i hardverskim rješenjima koje nudi Sugon. Yotta također ističe kako bi voljeli iskoristiti kineske investicije za izgradnju i osnivanje međunarodnog istraživačkom centra u Hrvatskoj, to bi bio važan korak za suradnju hrvatskih poduzetnika i kineskih investitora, ali bi i omogućilo lakše prodiranje hrvatskih proizvoda na ogromno kinesko tržište. 

Komentirajte prvi

New Report

Close