Ovaj grad dobit će milijun eura za razvoj poduzetništva

Autor: Ksenija Kale , 28. kolovoz 2012. u 13:15

Ukupna vrijednost projekta koji će povećati kapacitete poduzetničkog inkubatora je 1,3 milijuna eura, a Osječani u njegovoj pripremi nisu imali većih problema

Osječki poduzetnički inkubator BIOS povukao je 999,9 tisuća eura iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA IIIC za projekt modularne hale. Tim projektom koji je ukupno vrijedan 1,3 milijuna eura predviđeno je povećanje kapaciteta inkubatora za nove tvrtke u svrhu razvoja malog i srednjeg poduzetništva te smanjenja nezaposlenosti. Osječki će BIOS zahvaljujući tome projektu kapacitet povećati za još 24 poslovna prostora, što bi trebalo pridonijeti otvaranju 228 novih radnih mjesta u sljedećih deset godina. Projekt je počeo 1. siječnja ove godine, a trajat će 18 mjeseci.

Ivo Koški, direktor BIOS-a i voditelj projekta, ističe da je objekt u fazi gradnje i da se planira završiti do svibnja sljedeće godine. “Do tada će BIOS imati kompletno opremljenu zgradu sa 24 nova poslovna prostora, od toga 11 u prizemlju veličine od 40 do 100 kvadrata namijenjenih proizvodnim djelatnostima te 13 prostora na katu namijenjenih uredskim prostorima za informatičke i programerske djelatnosti, telekomunikacije te djelatnosti kojima ne treba klasičan radni prostor”, kazao nam je Koški. Projektom osječkoga poduzetničkog inkubatora BIOS promovirat će se poduzetništvo, a u tijeku je i priprema dva nova seminara za poduzetnike predviđena za jesen. Riječ je o seminarima o zaštiti intelektualnog vlasništva te utjecaju pristupanja EU, pitanja koja muče mnoge male i srednje poduzetnike. Dogovoren je i tzv. virtualni inkubator kojim će se usluge BIOS-a preko interneta moći lakše ponuditi poduzetnicima koji nisu fizički smješteni u inkubatoru. “U sklopu ovoga projekta smo se obvezali da ćemo studentima završnih godina tehničkih studija te ekonomskog fakulteta prezentirati ono što radimo, jer su upravo studenti naši budući potencijalni korisnici”, naglašava Koški. Unatoč složenosti Koški tvrdi da u pripremi i provedbi projekta nije bilo većih problema. “Poduzetnički inkubator BIOS godinama se financira preko fondova EU, a s obzirom na to da već imamo znanja i iskustva, teškoća nije bilo. Prepoznali smo priliku i fondove EU koristimo za financiranje naših projekata. Iskustvo u pripremi ovoga projekta je pozitivno”, zaključuje Koški.

Novi sadržaji

Prihvat korisnika
Nakon izgradnje modularne hale kapacitet osječkoga poduzetničkog inkubatora BIOS će se povećati za 24 nova poslovna prostora koji će biti ponuđeni novim korisnicima – proizvodnim i tehnološki orijentiranim tvrtkama. Modularna hala imat će površinu 1873 četvorna metra.

Solarna elektrana na krovu
Nova hala gradi se umjesto zastarjele postojeće koja nije pogodna za predviđene djelatnosti. Nova će zgrada na krovu imati malu solarnu elektranu i kolektor te će koristiti sunčevu energiju za struju, grijanje i zagrijavanje vode. Predviđeno je i dizalo koje će olakšati pristup osobama s invaliditetom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

poslovnih prostora koji zjape prazni po Osijeku ima sasvim dovoljno.

Kao drugo, naslov je totalno oprečan tekstu, naime, u naslovu stoji da novac ide za razvoj poduzetništva a u tekstu se vidi da se izgrađuje dodatni prostor za nove firme.

Svrha je nikakva, jedino je izvučena fina para iz EU tupana.

+100 za to

New Report

Close