Otvorili Slavonski dućan, okupili 55 kooperanata i potiču otvaranje OPG-a

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2019. u 15:59
Foto: Slavonski dućan Facebook screenshot

Slavonski dućan jedinstven je prodajni punkt na čijim se policama nalazi raskošan asortiman prehrambenih proizvoda lokalnih OPG-ova, ručno rađeni suveniri, tradicionalni etno odjevni predmeti.

U prvih godinu dana prodaja je nadmašila očekivanja, a proizvodi su se s polica dućana, raselili širom svijeta, od Urugvaja do Australije, piše Sanja Rapaić za Agroklub.

U Novoj Gradiški, gradu koji povjesničari često nazivaju najmlađim hrvatskim gradom, prošle se godine "rodio“, jedinstven u Hrvatskoj, "Slavonski dućan". Smješten u bajkovitom interijeru, koji datira još iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, mali dućan velike i bogate ponude, odiše jednom posebnom atmosferom koja spaja prošlost, slavonske običaje i tradiciju, sa suvremenim metodama proizvodnje malih proizvođača kojima upravo ovaj prostor, poput raskošne mini tržnice, nudi mogućnost drugačijeg i lakšeg plasmana proizvoda.

Smješten tik uz prostorije Turističke zajednice grada, Slavonski dućan u prvom redu privlači turiste, putnike namjernike te brojne Slavonce koji rade u inozemstvu, a na odmor dolaze u svoju Slavoniju. Zahvaljujući njima proizvodi s lokalnih OPG-ova, od sireva i suhomesnatih proizvoda, meda, voćnih namaza i tjestenine, preko suvenira, do odjeće i predmeta ukrašenih etno motivima i skupocjenim zlatovezom, otputovali su već u gotovo sve zemlje svijeta, od Urugvaja, pa do Australije.

S 20, broj kooperanata se povećao na 55

"Sve je krenulo prije dvije godine, kada su grad Nova Gradiška i šest okolnih općina – Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Nova Kapela, Davor i Okučani, osnovali Zajednicu proizvođača novogradiškog kraja. Na tom je temelju, uz veliku potporu Grada Nove Gradiške, u ožujku prošle godine, realizirana i još jedna ideja o prodajnom punktu preko kojeg će svi zainteresirani proizvođači moći plasirati svoje proizvode. Čim smo otvorili Slavonski dućan na njegovim su se policama odmah našli proizvodi iz sve četiri slavonske županije te iz dijela Sisačko-moslavačke županije. Počeli smo s dvadesetak proizvođača, a u samo godinu dana njihov se broj i više nego udvostručio te je danas Slavonski dućan lansirna rampa za proizvode koji nam dolaze od čak 55 kooperanata, od čega oko 30 posto čine OPG-ovi, a ostalo su obrti i domaća radinost“, kaže Milan Rosić, voditelj Slavonskog dućana i upravitelj Zajednice proizvođača novogradiškog kraja.

Ističe kako je upravo otvaranje dućana, neočekivano pokrenulo i još jednu pozitivnu lančanu reakciju. Naime, samo zato da bi mogli svoje proizvode izložiti na policama dućana, mnogi su se Slavonci odlučili otvoriti OPG.

"Posebno smo ponosni jer smo mnoge ljude koji imaju dobru ideju i dobar proizvod potaknuli da se odvaže te otvore OPG, obrt ili kućnu radinost i ozbiljnije zakorače u posao. U prvoj godini rada, Slavonski dućan je zaslužan za otvaranje desetak novih OPG-ova i nekoliko kućnih radinosti. Dijelom i zahvaljujući tome, naša je ponuda iz mjeseca u mjesec sve bogatija i raskošnija. Prodaja ide i više nego dobro. Naši kupci su najvećim dijelom strani turisti, Englezi, Talijani, Francuzi i Japanci, kojih je u Slavoniji, ma koliko to nekima zvučalo nerealno, sve više i više", navodi.

Zahvaljujući dućanu otvoreno desetak novih OPG-ova

I dok stranci najviše traže suvenire iz ovog kraja i tradicionalne odjevne predmete, etno kreacije ukrašene zlatovezom, naši ljudi koji rade u inozemstvu i domaći turisti u prvom redu kupuju slavonske delicije – suhomesnate proizvode, razne sireve, alkoholna pića, likere, voćne sokove i namaze, med i proizvode od meda, najrazličitije domaće tjestenine i domaće kolače rađene po starim tradicionalnim receptima“, kaže voditelj dućana, koji je i više nego zadovoljan prodajom, jer mali je Slavonski dućan prošlu godinu završio s pozitivom te je ušao u sustav PDV-a. 

Čitav sustav funkcionira vrlo jednostavno, dovoljno je javiti se Zajednici proizvođača ili direktno doći u Slavonski dućan, gdje ćete s voditeljem potpisali ugovor te dogovoriti sve detalje vezano uz prodaju vaših proizvoda.

"Radimo po principu komisione prodaje, dogovorimo količine, izložimo proizvode u našem dućanu te na kraju svakog mjeseca svim proizvođačima šaljemo detaljno izvješće s podacima o prodaji. Na temelju toga, oni nama ispostave račune i mi potom izvršimo uplatu na njihove račune za sve proizvode koje smo tog mjeseca prodali. Do sada sve funkcionira besprijekorno i zadovoljni su svi – proizvođači, kupci, a i mi“, kaže Milan Rosić.

Nastavi li se posao razvijati ovako dobro, kao u prvoj godini postojanja dućana, plan je otvoriti i kušaonicu u kojoj će se, prije kupnje, moći i degustirati svi prehrambeni proizvodi s lokalnih OPG-ova koji surađuju sa Slavonskim dućanom.

Komentirajte prvi

New Report

Close