Od kišobrana i kabanica do hotelskih suncobrana

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 20. rujan 2016. u 08:03
Tvrtka Tabacco iz Zaprešića izvozi u 15 zemalja

Brojni hotelski lanci pokazali interes za suncobrane čiju je proizvodnju najavila obiteljska tvrtka sa 40 radnika.

Jedina tvornica kišobrana u Hrvatskoj, ona tvrtke Tabacco u Zaprešiću, uspješno posluje već 25 godina.

Prije šest godina pokrenuli su proizvodnju Hrvatskog kišobrana,  koji se od 2013. prodaje i vani.  Marin Rogić, vlasnik tvrtke, pojašnjava da su na ideju Hrvatskog kišobrana došli kao jedan od odgovora na recesijom izazvane probleme. "Supruga Nataša i ja nismo se dali obeshrabriti te smo s puno entuzijazma i ideja krenuli u projekt  interno nazvan  – antirecesijski kišobran", kaže. Ističe i da su u Tabaccou ponosni na suradnje s nekoliko hrvatskih dizajnera, zahvaljujući kojima su svoju ponudu, uz klasične, oplemenili i dizajnerskim modelima. Ivana Popović, Juraj Zigman i Ana Krolo samo su neka od njih.

 

Rogić

Naše kabanice izrađuju se od teflona, jamče potpunu nepromočivost.

Priča o Hrvatskom kišobranu ima i visoko izraženu socijalnu komponentu, vidljivu iz suradnje s kaznionicom u Lipovici, sklopljene 2010., u sklopu koje se proizvodnja dijelom relizirala kao dio rehabilitacijske terapije. "Iako je bilo otpora, nismo imali krojače i razvijenu tehniku, ubrzo se razvila lijepa suradnja", ističeRogić. Od 40 zaposlenika Tabaccoa većinu čine žene koje su dugo bile nezaposlene i pripadaju teže zapošljivoj dobnoj skupini. Rogić ističe kako je njihova tvrtka usmjerena na ljude: zadovoljne radnike i zadovoljne kupce. "U proizvodnju nastojimo uključiti ugrožene skupine jer smatramo da svi imaju pravo na rad", napominje.

Izrada svakog kišobrana odvija se u 17 faza, pri čemu se pazi na svaki detalj, a vlastitom se proizvodnjom, kaže Rogić, nastoje pozicionirati kao odgovor na jeftiniji uvoz iz istočnih zemalja te kreirati kvalitetan i autohtoni hrvatski proizvod. Godišnje proizvedu gotovo 200 tisuća kišobrana koji se, osim u Hrvatskoj, mogu kupiti i diljem Europe, u više od 15 zemalja.

"Sljedeći korak kojim smo proširili našu ponudu proizvodnja je kabanica za kišu jer smo otkrili da je riječ o novom, još neistraženom tržištu prepunom potencijala. Naše kabanice izrađuju se od teflona te se njima jamči potpuna nepromočivost. Za kabanice i kišobrane distribucijsku mrežu nam osigurava lanac drogerija DM", ističe Rogić. Tabacco sudjeluje na brojnim sajmovima, bili su ove godine i na akciji HGK Kupujmo hrvatsko u Poreču,   gdje su brojni hotelski lanci pokazali veliki interes za suncobrane čiju je proizvodnju Tabacco najavio. Uspješna poduzetnička priča zaokružena je i ekskluzivnim zastupništvom brenda Kisha za Hrvatsku, najpoznatijem po modelu kišobrana s ugrađenim bluetooth odašiljačem.  

Komentirajte prvi

New Report

Close