Energia naturalis – regionalni uspjeh domaće kompanije

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2018. u 09:19
Pavao Vujnovac, predsjednik uprave ENNA grupe

U posljednjih pet godina ENNA je uspjela postati regionalno prepoznatljiva hrvatska kompanija, snažno pozicionirana u području energetike, logistike, distribucije i infrastrukture, vrlo ozbiljan, integrirani logistički operator jedinstven u regiji.

Dok su vijesti o iseljavanju iz Hrvatske i osobito Slavonije bile svakodnevne, iz vukovarske Energia naturalis grupe (ENNA) u 2018-toj su stizale vijesti o novim ulaganjima i dobrim poslovnim rezultatima. Poslujući u energetskom sektoru, odlučili su iskoristiti prednosti zajedničkog europskog energetskog tržišta koje se otvorilo ulaskom u Europsku uniju. Godinama su učili o drugim tržištima i intenzivno se pripremali, a rezultat trgovine na tom zajedničkom europskom tržištu stigao je u 2017. i odrazio se u odličnim poslovnim rezultatima.

Sjedište ENNA-e je u Vukovaru, a uspješno posluje kroz tvrtke u Mađarskoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji.

Njihov se uspjeh bazira na znanju, okupljaju mlad i ambiciozan tim i orijentirani su digitalizaciji procesa unutar kompanije. Na neki način ENNA predstavlja novu generaciju na hrvatskoj poslovnoj sceni, jer prepoznaje prilike na liberaliziranom i rastućem integriranom europskom tržištu. Zahvaljujući tome, prošle je godine ENNA ostvarila 1,2 mlrd eura konsolidiranih prihoda.

U protekle dvije godine ENNA je investirala više od 78 mil eura. O investicijama odlučuju nastojeći maksimalno iskoristiti sinergijski potencijal unutar vlastitog portfelja. Ove godine nastavljaju s investicijama u željeznički cargo prijevoz i luku Ploče, ESCO, obnovljive izvore energije, ali i trgovanje energentima u čemu su i najuspješniji. Tvrtka ENNA ESCO upravo dovršava energetsku obnovu opće bolnice u Varaždinu. U tijeku je i obnova Policijske akademije u Zagrebu. Istodobno se, u vukovarskoj gospodarskoj zoni, dovršava kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne energije na biomasu – ENNA biomasa Vukovar i nova PPD-ova poslovna zgrada.

Potvrda njihove ozbiljnosti svakako je suradnja s globalno uspješnim inozemnim partnerima. Surađuju, naime, s VTTI-jem jednim od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, s Gazpromom u trgovini prirodnim plinom, a s INA-om razvijaju strateško partnerstvo u projektu dokapitalizacije Petrokemije.

ENNA grupa je u intenzivnom procesu digitalizacije, uz koju osobitu pažnju polaže na obrazovanje svojih zaposlenika, kroz vlastiti sustav obrazovanja i usavršavanja.

Jezgru Energije naturalis čini PPD grupa koja se bavi uvozom, prodajom, opskrbom i distribucijom prirodnoga plina.

Sedamnaest godina upornosti

Priča o PPD-u započela je prije punih 17 godina. PPD, naime, posluje od 2001. , a njegovi počeci vezani su uz dobivanje koncesije za distribuciju plina u gradu Vukovaru i devet općina Vukovarsko-srijemske županije. 100%-tni je vlasnik te najkvalitetnije distribucijske mreže u zemlji koja je u cijelosti izgrađena privatnim investicijama. PPD njome upravlja, održava ju i razvija i besplatno je na nju priključio 10 500 potrošača. Kapital im je već tada bio preko 100 milijuna kuna, dok su godišnje prihodovali 50-ak milijuna kuna. Zadnjih 10 godina imaju više od 13 000 stalnih kupaca. Otvaranje plinskoga tržišta se, kao jedan od uvjeta za ulazak u Europsku uniju, napokon dogodilo 2012. godine. PPD ju je dočekao spreman, naoružan znanjem i iskustvima susjednog mađarskog tržišta koje su neprestano posjećivali i proučavali godinama ranije. Otada počinje značajniji rast njihovih prihoda, a s rastom prihoda rastao je i interes za njih. U ENNA grupi, koja je vlasnica PPD-a i 20-tak drugih tvrtki, plaću danas zarađuje više od 300 ljudi, a taj se broj gotovo neprestano povećava.

Poseban angažman na vukovarskom području smatraju društveno odgovornim poslovanjem, u kojem ENNA i PPD sudjeluju neprestanom edukacijom svojih zaposlenika te zakladom Novo sutra koja posebno ulaže u društveno korisne projekte na području Slavonije i stipendira slavonske studente.

Osim ulaganja u vlastite zaposlenike, ulažu i u sport – te su ponosni sponzori uspješnih klubova kao što su RK PPD Zagreb i ženski odbojkaški kluba ENNA Vukovar koji se, osim vrhunskih rezultata, mogu pohvaliti i ulaganjem u djecu i mlade kroz sportske škole koje djeluju u sklopu klubova koje podržavaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close