Bioplastiku iz Rijeke će testirati i globalni H&M

Autor: Darko Bičak , 05. prosinac 2018. u 08:12
Miketa kaže da je cilj Effectivea razvoj održivog bionajlona/ Goran Kovačić/PIXSELL

Tvrtka iz Rijeke je dosad iz EU fondova izvukla šest milijuna eura, a s osam europskih partnera radi na novom projektu Effective.

Riječka plastičarska tvrtka Mi-Plast već je nekoliko godina aktivna u istraživačkim projektima EU, a za što su iz Programa Horizon 2020 i drugih istraživačkih platformi dosad povukli ukupno šest milijuna eura. 

Radi se uglavnom o projektima razvoja bioplastike koje odrađuju s velikim igračima iz Europe, za što je EU osigurala 80 milijuna eura, a na riječku tvrtku otpada oko 7% og iznosa. No, Riječani tu ne namjeravaju stati te je osnovana i tvrtka Bio-Mi koja je specijalizirana isključivo za biopolimere i bioplastiku, s obzirom na to da se Mi-Plast pozicionirao na tržištu standardne plastike te da planira sa završetkom projekta nastupiti na tržištu s inovativnim proizvodima više vrijednosti. 

Kako pojašnjava Filip Miketa, osnivač i direktor Bio-Mi-ja, upravo rade na projektu Effective koji bi u narednim godinama mogao rezultirati prvim količinama bioplastike i pakiranja iz Rijeke.  "Ovaj projekt predstavlja jednu od najopsežnijih inicijativa usmjerenih na industriju i ima za cilj preoblikovanje cijelog lanca vrijednosti proizvoda i, u konačnici, potaknuti gospodarski rast.

 

Miketa

Projekt će preoblikovati lanac vrijednosti te potaknuti gospodarski rast.

Konzorcij projekta obuhvaća osam zemalja i sastoji se od proizvođača obnovljivih sirovina, lidera u tehnologijama prerade sirovina, proizvođača polugotovih i gotovih proizvoda, vodećih tvrtki u tehnologiji potrošnje i recikliranja: AquafilSLO i Circular Change (Slovenija), Aquafil, Carvico, Life Cycle Engineering i Novamont (Italija), Südzucker i Vaude (Njemačka), Balsan (Francuska), H&M Group, Bio-Mi te CIRCE (Španjolska)", kaže Miketa.

Dodaje da je jedan od ključnih ciljeva Effective razvoj održivog i bionajlona, napravljenog od bioloških komponenti korištenjem obnovljivih sirovina.  Planirana je validacija dobivenog najlona od strane partnera kao što su H&M, Carvico, Vaude i Balsan, a koristit će se i za proizvodnju tekstila i tepiha. Riječani će razvijati i biopoliestere za pakiranje industrijskih proizvoda.

Recikliranje ovog najlona pomoći će ostvariti ciljeve kružnog gospodarstva, kao i stvoriti alternativu nafti i plinu u ovoj industriji. Projekt je sufinanciran iz H2020 s 7,1 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close