ZSE otvara vrata tržišta malim poduzetnicima

Autor: Ana Blašković , 12. listopad 2016. u 22:01
Foto: Thinkstock

Burza i EBRD žele olakšati financiranje.

Zagrebačka burza (ZSE) danas će predstaviti projekt 'SME Growth Market', incijativu koja malim i srednjim poudzetnicima, bankama često nezanimljivima zbog rizika, želi otključati vrata tržišta kapitala.  

Studiju ima li smisla, u kojem obliku i na koji način, razvijati pristup SME tvrtkama na domaćoj burzi, kao i nakon akvizicije Ljubljanske burze u susjednoj Sloveniji, potencijalno i u ostatku regije, radit će konzultantska kuća KPMG. Rad na projektu trebao bi trajati oko pola godine, a po procjeni izvodivosti u lokalnom i regionalnom kontekstu, KPMG bi trebao definirati optimalni ustroj platforme te pružiti detaljni poslovni plan i korake za implementaciju.

 

Lovrić

Pozdravljam projekt Zagrebačke burze, ali se bojim da bi se u praksi mogao pokazati kao presložen za male tvrtke.

U suradnji s EBRD-om
Danas bi se ideja trebala predstaviti u osnovnim crtama, a doznajemo da na Zagrebačkoj burzi, koja na projektu usko surađuje s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), razmišljanje ide u smjeru da se malim poduzetnicima omogući ulaz na postojeću CE Enter platformu, za što su regulatorni zahtjevi jednostavniji nego za druge kotacije.

Riječ je o multilateralnoj platformi pod upravljanjem ZSE na kojoj već kotiraju 22 kompanije iz Hrvatske i regije, poput Končara, Peveca, Drnišplasta i Gabarita, a koja je u trećem kvartalu dosegnula 20-ak milijuna kuna prometa. Hipotetski, nakon uvršenja tvrtke bi došle u fokus ulagača, što im otvora mogućnost dokapitalizacije u zamjenu za dio vlasništva, jednako kao i kod velikih tvrtki koje kapital traže na tržištu kapitala mimo banaka. U državi koja ne vidi potencijal tržišta kapitala, niti ulogu burze u razvoju ekonomije, ovo je jedan put kako malim poduzetnicima omogućiti financiranje, na efikasan način, uz jednostavan pravni okvir, smatraju na Zagrebačkoj burzi.

 

Špelić

Potencijala ima, iako na tržištu ima dovoljno novca, samo ga banke ljubomorno čuvaju jer su nesposobne procijeniti rizik.

Provedba u praksi 
U poduzetničkim krugovima pozdravljaju svaku inicijativu koja ide za tim da se olakša poslovanje. "Pozdravljam projekt, ali se bojim da bi se u praksi mogao pokazati kao presložen za male tvrtke. Tu mislim na potrebnu preregistraciju tvrtke u dioničko društvo i za to potrebne radnje", kaže Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnka pri HUP-u. Paradoks je, nastavlja, da kapitala na tržištu ima i po povoljnim cijenama, ali je problem u pravnoj nesigurnosti i prenormiranosti države. Slično razmišlja i Darko Špelić, vlasnik tvrtke Prestige za proizvodnju eteričnih mirisa.

"Potencijala ima, iako na tržištu ima dovoljno novca, samo ga banke ljubomorno čuvaju jer su nesposobne procijeniti rizik. Trenutno vlada vašar; ako dođete u banku s ponudom konkurentske banke, bez problema ćete dobiti jeftiniju ponudu", kaže. Na pitanje bi osobno pristao preregistrirati tvrtku i pustiti u vlasništvo ulagače, odgovara potvrdno. "Morao bih se dobro psihički pripremiti jer je preregistracija složena, vrijede drugi zakoni i to povlači troškove, poput obveze godišnje revizije, uprave i NO-a. Bojim se da bi to mogla biti kvaka, treba staviti na papir pod kojim uvjetima se to malima uopće isplati", zaključuje Špelić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close