ZSE: Očekuje se skromna likvidnost zbog predstojećeg blagdana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. siječanj 2015. u 10:13
Thinkstock

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje skromna likvidnost, s obzirom na predstojeći blagdan, dok bi Crobexi mogli stagnirati jer ionako malobrojni investitori nemaju novih smjernica iz poslovnog sektora.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna blagih 0,02 posto, na 1.740 bodova, prekinuvši tako 9-tjedni negativni niz. Crobex10 oslabio je, pak, 0,22 posto, na 1.000 bodova.

Redovni promet iznosio je svega 29 milijuna kuna, što je otprilike 30 milijuna manje nego u tjednu ranije.

"U proteklom, skraćenom trgovinskom tjednu svjedočili smo mješovitim performansama glavnih indeksa. Tako je Crobex blago ojačao, ostvarivši prvi rast nakon niza od 9 negativnih tjedana, dok je Crobex10 nastavio kliziti", kaže Davor špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

I likvidnost je bila pod utjecajem skraćenog radnog tjedna.

"Likvidnost je u prosjeku dnevno iznosila otprilike 7 milijuna kuna, najniže od početka studenoga. Pritom je u petak zabilježen rekordno niski promet od svega 1,7 milijuna kuna", napominje Špoljar.

Povlaštenom dionicom Adrisa ostvaren je najveći promet, 8,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,57 posto, na 330,10 kuna.

Po likvidnosti slijedila je dionica HT-a, s prometom od 4,2 milijuna kuna, pri čemu joj se cijena spustila 2 posto, na 150 kuna.

Znatniji promet ostvaren je u MTP trgovanju dionicom Opeke, 2,4 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 1,6 posto, na 305 kuna.

Još je s dva izdanja ostvaren milijunski promet – Podravke, uz stagnaciju njezine cijene na 19,6 kuna, i Đure Đaković Holdinga, čija je cijena pala 2,4 posto, na 32,2 kune.

Najveća je gubitnica, pak, bila dionica Maistre, s padom cijene za 5,2 posto, na 131,7 kuna. Slijede dionice Đure Đaković Holdinga s padom cijene za 2,4 posto te HT-a, za 2 posto.

Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Optima telekoma, sa skokom cijene za 9,34 posto, na 3,98 kuna. Slijede dionice SN Holdinga, s rastom cijene za 6,2 posto, i Jamnice, za 6 posto.

"S obzirom da je sutra ponovno blagdan, moguće je da će i danas likvidnost biti skromna", smatra Špoljar.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon dva tjedna rasta, jer je niz slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja naveo ulagače na povlačenje s tržišta.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1,2 posto, na 17.832 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,5 posto, na 2.058 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 4.726 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,95 posto, na 6.547 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,60 posto, na 9.764 boda, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.252 boda.

"I na globalnim tržištima likvidnost je u proteklom tjednu bila niža zbog praznika, a najvažniji indeksi bili pod pritiskom prodaja. Investitori su prodavali dionice koje su u 2014. ostvarile znatnije dobitke, uslijed nešto slabijih makroekonomskih pokazatelja, koji su potaknuli zabrinutosti o održivosti daljnjeg rasta njihovih cijena", navodi Špoljar.

Kako dodaje, ovoga tjedna investitori će pratiti bilješke sa sastanka Feda, koji će biti objavljeni sredinom tjedna.

"Od makroekonomskih objava, danas se očekuju podaci o njemačkoj maloprodaji, a sutra PMI indeksi uslužnih aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima", zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close