ZSE: Indeksi blago ojačali, u fokusu kupaca i dalje Kraš, srpski poduzetnik postao drugi najveći dioničar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. listopad 2019. u 09:46
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobexi ojačali za otprilike jedan posto, nadoknadivši dio gubitaka od 2,6 posto zabilježenih u prethodnome tjednu, dok su u fokusu investitora bile dionice Kraša i Liburnia Riviera Hotela.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 0,99 posto, na 1.945 bodova, a Crobex10 za 1,02 posto, na 1.155 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexnutris, za 6,1 posto, dok je najviše pao Crobextransport, za 1,46 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 40 milijuna kuna, što je 2 milijuna manje nego tjedan dana ranije. Uz to, u blok transakciji dionicom Atlantic grupe ostvareno je još 78 milijuna kuna.

Najveći promet u redovnom trgovanju ponovno je ostvaren dionicom Kraša, 10,7 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 12,7 posto, na 1.020 kuna, pa je među najlkvidnijima bila najveća dobitnica.

Dionice Kraša u fokusu su ulagača od 9. rujna, kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.

U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, pa je nedavno prešla prag od 22 posto dionica, čime je postala drugi najveći dioničar Kraša.

No, ta je kompanija nedavno izvijestila da nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Kraša.

S prometom od 4,5 milijuna kuna slijedila je dionica Liburnia Riviere Hotela, a cijena joj je potonula 10,86 posto, na 4.680 kuna.

Hanfa je prošloga petka tvrtki Gitone Adriatic odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje LRH, po cijeni od 4.761 kunu po dionici. Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje za Gitone Adriatic i osobe koje djeluju zajednički s tom tvrtkom nastala je 11. srpnja, stjecanjem 53,94 posto dionica s pravom glasa.

Povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je prošloga tjedna 3,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 1,85 posto, na 496 kuna.

Znatniji promet zabilježen je i izdanjem Arena Hospitality grupe, 2,1 milijun kuna, uz rast cijene za 0,54 posto, na 370 kuna.

Najveća gubitnica bila je dionica Uljanika, s padom cijene za gotovo 42 posto, na 90 lipa.

Po odluci Zagrebačke burze, tom će dionicom zadnji dan trgovanja biti 8. studenoga, a od 9. studenoga prestaje njezino uvrštenje.

Burza je, naime, 7. listopada zaprimila zahtjev stečajne upraviteljice Uljanika o povlačenju dionica kompanije s uvrštenja na uređenom tržištu, uz preslik pravomoćnog rješenja Trgovačkog suda u Pazinu o otvaranju stečajnog postupka.

Na Zagrebačkoj burzi prošloga se tjedna trgovalo sa 73 izdanja, pri čemu je njih 30 ostvarilo porast cijene, a 28 pad, dok 15 nije zabilježilo promjenu u odnosu na dan ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close