Živnulo tržište koje je burza pokrenula još 2018. – četiri male tvrtke izdat će obveznice

Autor: Josipa Ban , 11. rujan 2023. u 07:00
Tvrtke Make It Easy s platformom mobilityONE ima globalni potencijal/T. Miletić/PIXSELL

Hoće li alternativno financiranje malog i srednjeg poduzetništva napokon zaživjeti?

Progress tržište, platforma koju je Zagrebačka burza pokrenula još 2018. kako bi malim i srednjim poduzetnicima (SME) dala novu mogućnost financiranja – izdavanjem obveznica – napokon je živnulo.

Trenutno čak četiri kompanije ispituju interes tržišta, odnosno investitora, te se u suradnji s Escont Partnersom, pripremaju za izlazak na Progress. Kapital putem obveznica traže Make It Easy, Gluco Dent, EBC Technology te Drvo Trade. Već bi kroz nekoliko tjedana, najavljuje Ivor Jelavić, predsjednik Uprave Escont Partnersa, ove tvrtke mogle napraviti svoje prvo izdavanje obveznica.

Jelavić

Novac je sada skuplji i vraća se na razine od prije 15-ak godina. Usto, banke traže visoku kolateralizaciju.

Povoljan trenutak
Veliki je ovo korak ako se zna da ovakav način financiranja SME-a u Hrvatskoj praktički ne postoji. Do sada smo, naime, imali tek uvrštenje obveznica ICF Progressa 2021. U lipnju ove godine, nakon dvije godine, dogodilo se i drugo, ono Escont Partnersa koji su željeli testirati tržište prije nego što ponudi domaćim kompanijama financiranje izdavanjem dužničkog papira.

“Iznenadilo nas je da malih investitora ima vrlo mnogo. To su mahom mlađi ljudi koji razumiju rizike i benefite ovog vrijednosnog papira”, ističe Jelavić dodajući da je Escont prikupio i više od ciljanih 500.000 eura, konkretno 534.000 eura od 27 ulagača.

Sada taj interes treba proširiti na spomenute kompanije, što neće biti jednostavno, no Jelavić je vrlo optimističan.

“Vjerujem da ćemo uspjeti. Na ruku nam ide i trenutna financijska klima. Novac je, naime, sada skuplji i vraća se na razine od prije 15-ak godina. Usto, banke traže visoku kolateralizaciju. Mi poduzetnicima želimo dati alternativu takvom kreditiranju i mogućnost da privuku ulagače koji vjeruju u njihov projekt”, ističe. No domaće tržište s ovim oblikom investiranja tek treba upoznati.

Ivor Jelavić/PD

Što se samih poduzetnika tiče, ističe Jelavić, tu neće biti nikakvih problema jer kvalitetnih poduzetničkih projekata imamo napretek. Problem je, kaže, u manjku investitora koji o ovoj vrsti ulaganja ne znaju dovoljno, a ono, iako nosi svoje rizike, može biti vrlo unosno.

Također, baš svatko može sudjelovati te i s ulaganjem od 1000 eura biti dio priče koja bi mogla biti svjetski uspjeh. A takve bi priče mogle biti svi projekti koji se pripremaju za prvo izdanje obveznica. Onaj tvrtke Make It Easy – platforma mobilityONE za upravljanje voznim parkom – ima globalni potencijal, no za širenje im je potreban kapital. Kompanija već neko vrijeme intenzivno traži ulagače, pa je njezino vodstvo odlučilo izdavanjem konvertibilne obveznice isprobati Progress tržište.

Marko Stojaković, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Make It Easy, kaže da je ulagačima osiguran godišnji prinos od 5%, a obveznica se izdaje na četiri godine, do kraja 2027. Također, mogu računati i na dodatne pogodnosti.

Ako se primjerice, do kraja 2027. dogodi prodaja kompanije, tada mogu računati na uvećanu vrijednost ulaganja jer se obveznica automatski konvertira u kapital društva. Veću vrijednost investitori mogu očekivati i ako se kompanija ne proda, i to zato što su im ukazali povjerenje.

Izvršni direktor kompanije koja se uz izdanje konvertibilne obveznice priprema i za svoje prvo predstavljanje u Texasu u SAD-u planirano za kraj rujna, kaže da će krajem sljedećeg tjedna napraviti “presjek” i vidjeti kako stoje što se tiče interesa ulagača. Moguće je, navodi, i da obveznicu redizajniraju, ako će ulagači to tražiti.

100

milijuna eura procijenjena je vrijednost tvrtke Gluco Dent

Gdje su drugi?
Što se pak Gluco Denta tiče, priča je malo drugačija jer je to istraživačko-razvojna kompanija koja još uvijek nema prihoda, a razvija revolucionaran proizvod oralne higijene za dijabetičare. Njihov je cilj prodati tvrtku nekom od velikih igrača iz farmaceutske industrije nakon završetka projekta (koji je u završnoj fazi).

Ulagači u ovom slučaju kupuju udjele, a zarada će ovisiti o omjeru uloženog i vrijednosti prodaje (95.000 eura je jedan posto udjela u tvrtki) jer je prema PwC-u kompanija procijenjena na 100 milijuna eura.

Ovu aktivnost pozdravljaju i sa Zagrebačke burze ističući još jednu bitnu stavku. Naime, izdavanje korporativnih obveznica na reguliranom tržištu, kaže Tomislav Gračan, član Uprave Burze, stavlja kompaniju u povoljniju poziciju prilikom komunikacije s bankama te šalje pozitivan signal investitorima.

Gračan navodi da nam dobar primjer u izgradnji alternativnih načina financiranja malog i srednjeg poduzetništva može biti Nasdaq First North koji ima više od 460 listanih SME kompanija, ali i Švedska te baltičke zemlje. “No i njihov je uspjeh krenuo s ozbiljnijim investicijskim i poreznim politikama na nacionalnoj razini”, napominje Gračan.

Zagrebačka burza stoga, kaže, ulaže značajne napore u poticanje financiranja malih i srednjih poduzeća na tržištu kapitala kako bi im u svim fazama rasta bio dostupan kapital. “Uključili smo se u brojne inicijative na nacionalnoj i EU razini”, ističe Gračan.

Kao primjer navodi porezne poticaje te sufinanciranje troškova izlaska malih i srednjih poduzetnika na burzu, a što su rješenja kojima su prionule mnoge zemlje članice EU-a. Hrvatska to tek treba napraviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close