Zbog obračuna poreza mali ulagači traže pomoć

Autor: Tomislav Pili , 10. veljača 2016. u 16:22
Ulagači moraju voditi evidenciju kupnji i prodaja/D. Puklavec/PIXSELL

Brokerske kuće pripremaju rješenja i usluge obračuna poreza za klijente.

Iako brokeri tvrde kako porez na kapitalnu dobit nije značajnije odbio male ulagače od kupoprodaje dionica, primjetno je nezadovoljstvo klijenata koji namet sve više ocjenjuju kao "kap koja je prelila čašu". Naime, mali ulagači moraju voditi svojevrsnu evidenciju svojih kupnji, odnosno prodaja zbog prijavljivanja poreza.

Brokeri Erste banke pojašnjavaju kako će se porez obračunavati prema FIFO (First In, First Out) metodi, s time da se kao početno stanje uzimaju podaci o stanju vrijednosnih papira stečenih do kraja 2015. godine. "Ujedno svi vrijednosni papiri stečeni do kraja 2015. nisu predmet oporezivanja, ali ulaze u izračun putem FIFO metode. Zbog kompleksnog izračuna poreza na kapitalne dobitke, Erste banka će svojim klijentima pružiti tehničko rješenje kojim će tranzicija iz trenutnog okruženja u novo biti lakša", tvrde u Ersteu.

Manje, privatne brokerske kuće poput Credosa također će klijentima ponuditi usluge u svezi obračunavanja i utvrđivanja eventualne osnovice za plaćanje poreza i utvrđivanja samog iznosa poreza, tvrdi član Uprave Roman Rinkovec. "O cijeni je trenutačno preuranjeno govoriti", dodaje Rinkovec. Prema njegovu pojašnjenju, prilikom obračuna poreza uzima se u obzir cjelokupno trgovanje svim financijskim instrumentima (dionice, obveznice, derivati) od 1. siječnja do 31. prosinca.

"Potom se podvlači crta i ukoliko je ostvarena dobit – koja se umanjuje za sve brokerske i tržišne naknade – na nju se plaća porez od 12 posto. Na dobiveni iznos dodaje se prirez ovisno o mjestu prebivališta klijenta. Tako dobiveni konačni iznos mora se prijaviti Poreznoj upravi do 31. siječnja sljedeće godine", navodi Rinkovec.

"Do sada nismo primijetili da su pojedine stranke odustale od trgovanja zbog poreza, ali imamo dosta upita i iskazanog nezadovoljstva klijenata. Glavni je problem što je samo tržište vrlo slabo i nelikvidno, pa uvođenje dodatnog troška mnogi smatraju onom 'kapi koja je prelila čašu", ističe Rinkovec. U Erste banci kažu kako je sigurno da će porez na kapitalnu dobit imati određeni utjecaj na trgovanje dionicama i vrijednosnim papirima općenito, no s vremenom će se pokazati koliko će njegov efekt biti značajan.

Komentirajte prvi

New Report

Close