Zagrebačka burza opomenula Grubišića, Nobila, Carića i Kevića

Autor: Saša Paparella , 25. svibanj 2014. u 22:00
Vinko Grubišić izbjegava objaviti ponudu za preuzimanje Jadran filma/Boris Šćitar/PIXSELL

Zadnji rok za predaju godišnjeg izvješća istekao je 1. svibnja, no ozbiljnijih sankcija za prekršitelje nema.

Zagrebačka burza izrekla je javnu opomenu Jadran filmu, Domaćoj tvornici rublja (DTR), Hotelima Vodice, Hotelima Podgora, Helios Farosu, Elektrometalu, Dalmi i Brestovcu zato što do 1. svibnja nisu dostavili godišnji izvještaj o svom poslovanju u 2013., niti izvještaj o poslovanju u prvom kvartalu 2014.

Jadran film, kojim upravlja Vinko Grubišić, već godinama posluje s gubicima, račun mu je u blokadi od listopada 2013., a u međuvremenu je preko tvrtki kćeri rasprodan dio vrijedne opreme. Inače, Grubišić uporno izbjegava objaviti ponudu za preuzimanje Jadran filma, iako je Hanfa još u travnju 2007. donijela rješenje prema kojem je to dužan učiniti. Burza je javnom opomenom kaznila i DTR, u vlasništvu Milana Miće Carića i odvjetnika Ante Nobila. Od početka ožujka DTR, koji također već godinama gomila  gubitke, četiri je puta ulazio u blokadu. Iz posljednje blokade, započete 7. svibnja, tvrtka još nije izašla. Zbog 8,7 milijuna kuna duga DTR je ušao u postupak predstečajne nagodbe.

Javnu opomenu dobili su i Hoteli Vodice, u vlasništvu Andrije Kevića. Prema dostupnim podacima, i ta tvrtka već godinama posluje s minusom, a lani su izgubili rekordnih 53,5 milijuna kuna gubitka. Zbog ukupna duga od 152,3 milijuna kuna i Hoteli Vodice ušli su u postupak predstečajne nagodbe. Kroz taj postupak prolazi i Helios Faros, čiji je ukupni dug 151 milijun kuna. I Helios Faros, čiji je većinski vlasnik Validus (koji je i sam u stečaju), posluje već godinama s minusom. I bjelovarski Elektrometal, koji je sakupio čak 239 milijuna kuna duga, pokušava se spasiti kroz predstečaj. Najveća instalaterska tvrtka u Hrvatskoj lani se opteretila s dodatnih 12,7 milijuna kuna minusa.

Nagodbu priželjkuje i splitska Dalma, sa 68 milijuna kuna duga i dodatnih 5,5 milijuna kuna minusa u prošloj godini. Dalma je u većinskom vlasništvu CERP-a, odnosno države.  Brestovac iz okolice Garešnice jedina je tvrtka s javnom opomenom Zagrebačke burze koja je prošlu godinu završila s dobiti, doduše minimalnom. Štoviše, taj je proizvođač namještaja potkraj siječnja, također kao jedini u navedenom društvu koje Zagrebačka burza opominje, uspio sklopiti predstečajnu nagodbu. Prihodi Brestovca su i lani nastavili rasti, petu godinu zaredom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

nobilo je dio udbaško-partijske nomeklature koja i danas drma Hrvatskom! nebi se iznenadio da mu se sutra ispričaju zbog nanošenja “duševne boli” zbog javnog prozivanja!!!
[emo_ljut]

Kako je Nobilo vlasnik toliko tvrtki kad prijavljuje iznimno mizerne godišnje prihode?

New Report

Close