Zagrebačka burza dva radna dana ranije kunu poslala u povijest

Autor: Tomislav Pili , 29. prosinac 2022. u 06:00
Nakon jučerašnjeg završetka trgovine svi nalozi u trgovinskom sustavu su otkazani/DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL

Na tržištu vrijednosnica jučer je bio posljednji dan trgovanja u hrvatskoj valuti.

Zbog pravila namire protrgovanih dionica Zagrebačka burza poslala je kunu u povijest dva radna dana ranije.

Naime, jučer je bio posljednji trgovinski dan na domaćem tržištu kapitala u kojem se vrijednosnim papirima trgovalo u hrvatskoj valuti. Zagrebačka burza stoga neće raditi u četvrtak i petak. Kako su poručili sa ZSE-a, trgovanje u euru na Zagrebačkoj burzi započet će 2. siječnja, na prvi trgovinski dan u 2023. godini.

Učinkovit i siguran prijelaz
“Posljednji dan trgovine u kunama je 28. prosinca 2022., a nakon završetka trgovine svi nalozi u trgovinskom sustavu bit će otkazani. Dana 29. i 30. prosinca 2022. godine neće biti trgovanja na uređenom tržištu te multilateralnoj trgovinskoj platformi odnosno Progress tržištu, čime će članovima Burze, SKDD-u i SKDD-CCP-u biti omogućen učinkovit i siguran prijelaz na euro”, pojasnili su s burze.

Naime, namira dionica traje dva dana. Stoga će dionice kupljene u srijedu biti u petak plaćene u kunama. Time se izbjegla potencijalna zbrka da se dionice s cijenama izraženima u kunama plaćaju u eurima. Prvoga dana trgovanja u euru, dražba otvaranja u modalitetu kontinuirane trgovine bit će produžena, naglašavaju s burze.

Umjesto završetka u 9:30 sati, dražba otvaranja trajat će do 11 sati, kako bi se članovima omogućilo dostatno vrijeme za unos naloga u trgovinski sustav. Samo trgovanje odvijat će se uobičajeno do 16 sati. Na pitanje o pripremama za uvođenje eura koje je morala učiniti Zagrebačka burza, ističe se da je burza izmijenila svoje pravne akte te prilagodila sve cijene svojih usluga.

“Ujedno su dvojno iskazani ukupni promet (Zbirni podaci) na mjestu trgovanja, cijene i promet pojedinačnog financijskog instrumenta na stranici s dnevnim pregledom, kao i posljednja zadnja, najniža i najviša dnevna cijena te povijesni podaci dostupni na stranici pojedinačnog instrumenta za period od 2010. godine.

Takav iskaz cijena bit će dostupan do kraja 2023. U aplikaciji ZSE Monitor dostupno je dvojno iskazivanje cijena i prometa u realnom vremenu, a pretplatnicima na dnevna i tjedna izvješća Burze tijekom razdoblja dvojnog iskazivanja dostupna su dodatna izvješća u eurima i kunama za pojedina razdoblja”, kažu s Burze.

Što se mijenja?
Prelaskom na euro na trgovinskom sustavu mijenjaju se tržišne cijene izražene u kunama, trgovinski parametri (sukladno revidiranim trgovinskim priručnicima) te minimalna jedinica količine kod državnih obveznica i trezorskih zapisa denominiranih u kuni.

“Proveden je još niz izmjena koji će korisnicima usluga Burze olakšati snalaženje prilikom prelaska na euro, a vrijedno je spomenuti da se nominalna vrijednost i temeljni kapital izdavatelja dionica na dan uvođenja eura neće mijenjati.

Sukladno Zakonu, dionička društva dužna su u roku od najviše godine dana od dana uvođenja eura podnijeti registarskom sudu zahtjev za upis promjena iznosa temeljnog kapitala i nominalne vrijednosti dionica, a Burza će provesti postupak promjene nominalne vrijednosti i temeljnog kapitala izdavatelja dionica u svom sustavu nakon zaprimanja obavijesti SKDD-a”, zaključuju sa ZSE-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close