Wall Street se pita je li uspon dionica na krhkim temeljima

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2019. u 22:00
Podršku rastu cijena dionica pruža i mogućnost nastavka trgovinskih pregovora između Kine i SAD-a/REUTERS

Trenutnu cjenovnu razinu ne podržavaju fundamenti, već nadanje u zaokret monetarne politike.

Na krilima euforije mogućnošću da američka središnja banka već na zasjedanju idućeg mjeseca snizi kamatne stope porastao je interes za kupnju američkih dionica što je indeks S&P 500 poguralo na novu rekordnu razinu.

Međutim, analitičari smatraju da je upravo zbog toga teško očekivati daljnji rast tog dioničkog mjerila.

Skok svih 11 sektora 
Dow Jones skočio je u četvrtak 0,94 posto, na 26.753 boda, dok je S&P 500 porastao 0,95 posto, na rekordnih 2954 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,8 posto, na 8051 bod. Rekordni doseg S&P 500 indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora, nakon što je američka središnja banka signalizirala da bi uskoro mogla smanjiti kamatne stope.

Kao što se očekivalo, u srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ostavili kamatne stope nepromijenjene, ali su iz priopćenja izostavili poruku koju su mjesecima ponavljali da će biti "strpljivi" po pitanju prilagodbe kamatnih stopa. Umjesto toga, poručili su da će "djelovati prikladno" kako bi održali rast gospodarstva, a signalizirali su i da bi do kraja ove godine mogli smanjiti kamate i za 0,50 postotnih bodova. Zahvaljujući tome, ulagači vjeruju da bi Fed mogao smanjiti kamate već u srpnju.

 

7 posto

porastao je indeks S&P 500 od početka lipnja

Podršku tržištu pruža i nedavna izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja. Tržište je bilo pod pritiskom od početka svibnja kada su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno utjecati na oba gospodarstva.

Zbog toga je u svibnju S&P 500 indeks izgubio više od 6,5 posto. No, zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva Fed uskoro smanjiti ključne kamatne stope, od početka lipnja S&P 500 porastao je oko 7 posto. "Fedu je uvijek teško nositi se s velikim očekivanjima na tržištima. Premda je letvica postavljena visoko, čelnici Feda sada su očistili put za smanjenje kamata, ali si ostavili i dosta prostora za izlaz", kazao je za američke medije Craig Erlam, analitičar u tvrtki OANDA.

Zanemarili sve rizike 
Međutim, analitičari također upozoravaju da se trenutni uspon cijena dionica uglavnom temelji na nadanju investitora, a ne činjenicama.

"Trenutna cjenovna razina nije podržana fundamentima. Podržava je sentiment i nadanje u zaokret monetarne politike", kazao je za Reuters Michael O'Rourke, glavni analitičar tvrtke JonesTrading. Da su investitori u američke dionice potpuno zaboravili (ili zanemarili) sve rizike govore dva podatka. Prvi je da VIX indeks, poznatiji i kao "indeks straha" na najnižoj razini od početka svibnja. S druge strane, dionica Applea u četvrtak je u jednom trenutku opet dosegla cijenu od 200 dolara, prvi puta u mjesec i pol.

To je posebno znakovit podatak s obzirom da će taj tehnološki div biti jedna od najvećih žrtava ako se dodatno intenzivira američko-kineski trgovinski rat. Michael O'Rourke naglašava kako je trenutna euforija mač sa dvije oštrice. Dok se ulagači vesele nižim kamatama, zanemaruju da to znači pogoršanje uvjeta u gospodarstvu. No, novi rekord S&P-a 500 dodatno je poskupio američke dionice. Sada se trguju po više od 17 godišnjih zarada kompanija, nasuprot vrijednosti od 16,3 početkom mjeseca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close