Wall Street oprezan uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. rujan 2015. u 08:16
Foto: Thinkstock

U jednom trenutku jučer su ti indeksi bili na dobitku oko 1 posto jer su ulagače ohrabrile poruke iz ECB-a.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući poruci Europske središnje banke (ECB) da je spremna dodatno olabaviti monetarnu politiku, no trgovalo se oprezno zbog mogućeg povećanja kamata u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 0,14 posto, na 16.374 boda, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 1.951 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,35 posto, na 4.733 boda.

U jednom trenutku jučer su ti indeksi bili na dobitku oko 1 posto jer su ulagače ohrabrile poruke iz ECB-a.

Doduše, loša je vijest da su čelnici središnje banke blago smanjili procjene rasta gospodarstva eurozone i inflacije u ovoj godini, no signalizirali su da su spremni dodatno olabaviti ionako izuzetno labavu monetarnu politiku ako to bude potrebno, što uvijek pozitivno utječe na tržišta kapitala.

Međutim, kasnije je na tržištu prevladao oprez jer će u petak biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje u pravilu znatno utječe na smjer tržišta i moglo bi naznačiti kada će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za oko 220.000, otprilike isto kao i mjesec dana prije.

Bude li rast zaposlenosti, ali i dnevnica, veći nego što se očekuje, ojačat će špekulacije o povećanju kamata Feda već polovicom ovoga mjeseca.

Bude li podatak slabiji od procjena, Fed će, kažu analitičari, vjerojatno odgoditi povećanje cijene novca do kraja ove ili početka iduće godine.

"Ulagači su se danas uglavnom pozicionirali uoči objave izvješća o zaposlenosti. Nakon oštrog pada cijena dionica posljednjih tjedana, mogući su veliki pomaci indeksa i prema gore i prema dolje", kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Ako Fed, po prvi puta od 2006. godine, poveća kamate s rekordno niskih razina od oko nula posto, tržište bi izgubilo podršku jeftinog novca koji je godinama poticao rast cijena dionica.

Nesigurnost na tržištu posljedica je također naznaka naglog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, što bi moglo negativno utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenila 7,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosi 8,5 milijardi.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer snažno porasle nakon poruka iz ECB-a. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,82 posto, na 6.194 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,69 posto, na 10.317 bodova, a pariški CAC 2,17 posto, na 4.653 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close