Prošli tjedan na burzi bio je najgori za proizvođača električnih automobila u posljednje dvije godine

Autor: Ana Blašković , 27. prosinac 2022. u 13:30
Objava kompanije da će potrošačima ponuditi 7500 dolara popusta za dva najprodavanija modela učvrstilo je bojazan oko pada potražnje/Reuters

Objava kompanije da će potrošačima ponuditi 7500 dolara popusta za dva najprodavanija modela učvrstilo je bojazan oko pada potražnje što je spustilo cijenu dionice Tesle za devet posto u četvrtak, prenosi FT.

Prošli tjedan za Tesline dionice bio je najgori od početka pandemije od ožujka 2020. s izgubljenih 85 milijardi dolara tržišne kapitalizacije zbog sumnje ulagača može li Elon Musk uspješno sjediti na dva stolca, odnosno istodobno biti na čelnim pozicijama Tesle i Twittera.

Vredniji je naftaš
Dok je početkom godine kompanija vrijedila 1,2 bilijuna dolara, vrijednost Teslinih dionica pala je u petak ispod 400 milijardi dolara, najnižu vrijednost u posljednje dvije godine, piše Financial Times.

Samo prošlog tjedna dionica je izgubila 18 posto. Izgubljena vrijednost od preko 800 milijardi dolara odgovara zajedničkoj kapitalizaciji više od 80 (najmanjih) kompanija sastavnica S&P 500 indeksa, ocjenjuje S&P Global Market Intelligence. Vrijedi primijetiti da je Teslina tržišna kapitalizacija potonula ispod vrijednosti naftne kompanije ExxonMobil.

Rasprodaje dionica Tesle djelomice je potaknuo sam Elon Musk ekscentričnim ponašanjem koje prati (i) njegovo kaotično preuzimanje Twittera koje je dijelom financirao velikim prodajama dionica Tesle. S druge strane, raste zabrinutost za prodaje električnih automobila na pragu globalnog zarona u recesiju.

Objava kompanije da će potrošačima ponuditi 7500 dolara popusta za dva najprodavanija modela učvrstilo je bojazan oko pada potražnje što je spustilo cijenu dionice Tesle za devet posto u četvrtak, prenosi FT.

18

posto pala je vrijednost dionica Tesle tijekom prošloga tjedna

Investitorima, izvjesno, povjerenje ne ulijeva Muskovo ponašanje koji je prethodno obećao da više neće prodavati svoj udio u kompaniji najmanje godinu dana već da je, štoviše, otvoren za ideju otkupa.

“Neću prodati dionice prije, ne znam, vjerojatno dvije godine. Definitivno ne iduće godine ni pod kojim okolnostima, a vjerojatno ni sljedeće godine”, rekao je Musk u travnju. Otada je, međutim, u tri navrata prodao dionice, posljednji puta prošlog tjedna. Njegovi potezi razljutili su velike ulagače koji smatraju da je Musk fokus s proizvodnje automobila preusmjerio na Twitter.

Kontroverzni potezi koje je povukao na čelu te društvene mreže, poput vraćanja računa Donalda Trumpa te zabrane računa nizu novinara koji su ga kritizirali, izazvala je lavinu negativnih reakcija, pa i pozive na bojkot te platforme.

Zlatna koka
Nakon ankete među korisnicima, Musk je obećao da će odstupiti s mjesta izvršnog direktora čim nađe “nekoga dovoljno bedastog” da ga zamijeni. Inače, Musk je nedavno prodao gotovo 23 milijarde dolara vrijednih dionica otkako je objavio da je kupio Twitter za 44 milijarde dolara.

Kontroverze koje ga prate pokazale su se zlatnom kokom za “shortsellere”, burzovne igrače koji se klade na pad cijena dionica. Oni su ove godine zaradili više od 15 milijardi dolara, procjenjuje specijalizirana konzultantska kuća S3 iz New Yorka.

Od kolovoza su “shortselleri” povećali svoje ukupne kratke pozicije u Tesli za trećinu, na 81,8 milijuna dionica. Preračunato, radi se o oko 3 posto preostalih dionica raspoloživih za trgovanje u okladi vrijednoj otprilike 11,3 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close