Vraćaju se dividende, no dioničari ‘turista’ još će morati malo pričekati

Autor: Tomislav Pili , 11. ožujak 2021. u 07:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Analitičari smatraju da će dobit isplaćivati kompanije koje si to mogu priuštiti, ali ne i turistički sektor pred kojim je još jedna zahtjevna sezona.

Najava dividende Hrvatskog telekoma mogla bi označiti djelomični povratak predpandemijske politike podjele dobiti dioničarima u hrvatskim kompanijama, ocjenjuju domaći financijski analitičari.

Međutim, to vjerojatno neće vrijediti za turističke kompanije s obzirom da ih čeka još jedna zahtjevna sezona, nešto bolja nego prošla, no daleko od one iz 2019. godine.

Najveći domaći telekom objavio je jučer da Nadzorni odbor i Uprava predlažu glavnoj skupštini dioničara da se dio lanjske neto dobiti od 641,9 milijuna kuna upotrijebi za isplatu dividende od 8 kuna po dionici. Preostali dio neto dobiti od 61,9 milijuna kuna raspodijelio bi se u zadržanu dobit.

Zanimanje ulagača

Iznos od 8 kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 91,2 posto, napominju iz HT-a.

Na zadnju cijenu dionice u utorak od 185 kuna predložena dividenda daje dividendni prinos od 4,3 posto. Kompanija je u priopćenju na Zagrebačkoj burzi navela kako već treću godinu zaredom predlaže povećan omjer isplate dobiti. HT-ov prijedlog izazvao je jučer zanimanje ulagača na Zagrebačkoj burzi.

641,9

milijuna kuna lanjske dobiti najveći domaći telekom upotrijebit će za isplatu dividende, dok će 61,9 milijuna kuna rasporediti u zadržanu dobit

Oko 13.15 sati tom je dionicom ostvaren promet od 712.000 kuna, drugi najveći nakon Atlanticovih 1,7 milijuna kuna. Pri tome je vrijednost HT-ove dionice porasla 1,35 posto na 187,50 kuna. Za usporedbu, indeks CROBEX istovremeno je bilježio minus od 0,15 posto.

Financijski analitičari u neslužbenom razgovoru ističu kako je dividendni prinos od preko četiri posto “sasvim pristojan”, posebice u usporedbi s kamatnim stopama na štednju malo iznad nule koje nude domaće banke.

Na pitanje označava li HT-ov prijedlog povratak dividendi hrvatskih kompanija, naš sugovornik kaže kako će dobit dioničarima ove godine isplaćivati “oni koji to mogu”.

Povratak tek nakon 2022.

“Primjerice, Ericsson Nikola Tesla ili Podravka neće imati zapreka za isplatu dividende, ali turistički sektor to si ove godine još neće moći priuštiti.

Ova turistička sezona neće biti blistava, iako će vjerojatno biti bolja nego prošla, ali se povratak na predpandemijske razine može očekivati tek nakon 2022. godine”, kaže taj predstavnik financijskog sektora.

Podsjetimo, zbog šoka izazvanog koronavirusom mnoge su hrvatske kompanije lani odustale od isplate dividendi, a bankama i osiguravajućim društvima to je bilo i zabranjeno odlukom regulatora.

Skupština dioničara HT-a održat će se 23. travnja, a dividenda će biti isplaćena 17. svibnja svim dioničarima koji budu upisani u depozitoriju 6. svibnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close