Vlasnici AD Plastika dali zeleno svjetlo za isplatu 33,6 milijuna kuna dividende

Autor: Ana Blašković , 15. srpanj 2021. u 22:00
Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Ostatak dobiti zasad će biti preusmjeren u zadržanu dobit solinske kompanije, odlučili su dioničari.

Dioničari solinskog AD Plastika, kompanije za proizvodnju automobilskih dijelova, na generalnoj skupštini održanoj u četvrtak izglasali su isplatu dividende. Tvrtka je u prošloj godini ostvarila 68,6 milijuna kuna profita iz kojeg će dioničarima biti proslijeđeno 33,6 milijuna kuna, odnosno 8 kuna po dionici, a na račune će im ‘sjesti’ 27. srpnja.

Ostatak dobiti zasad će biti preusmjeren u zadržanu dobit kompanije, odlučili su dioničari. Pravo na isplatu dividende iz lanjske dobiti imat će oni dioničari upisani u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu na dan 22. srpanj (‘record date’).

Budući da će ‘ex-date’, odnosno datum od kojeg će se trgovati dionicom AD Plastika bez prava na isplatu, biti 21.7. srpanj u narednih nekoliko dana za očekivati je ponešto veći interes za trgovinu tom dionicom.

Povrh raspodjele dobiti koja je dioničarima bila u fokusu jučerašnje skupštine, doneseno je još nekoliko odluka. Uprava na čelu s Marinkom Došenom i Nadzorni odbor dobili su razrješnice za svoj rad u 2020., a odlučeno je da će poslovanje u 2021. revidirati KPMG Croatia.

53,2

milijuna eura novih poslova dogovorio je AD Plastik krajem lipnja

Vlasnici su dali i zeleno svjetlo za visinu primitaka članova Nadzornog odbora pa tako predsjednik NO-a ima pravo na fiksnu naknadu u visini neto 12.000 kuna, zamjenik predsjednika na 10.000 kuna, a ostali članovi na 8000 kuna.

Nadzornici koji su ujedno i članovi jedne ili više komisija NO-a imaju pravo na dodatnih 4000 kuna. Primici članova NO-a isplaćuju se jednom tromjesečno.

Krajem lipnja AD Plastik objavio je na europskom tržištu sa Stellantis grupom ugovorio nove poslove vrijedne 53,2 milijuna eura s predviđenim trajanjima projekata od sedam, odnosno osam godina. U travnju je ugovoren posao vrijedan 17,3 milijuna eura predviđenog trajanja projekta od deset godina, također sa Stellantisom i to nedugo nakon objave o 23,7 milijuna eura vrijednim poslovima AD Plastika u Rusiji i Europskoj uniji.

Multinacionalna kompanija sa sjedištem u Solinu jedan je od vodećih istočnoeuropskih proizvođača komponenti za interijere i eksterijere u automobilskoj industriji, a disperzirana je na osam proizvodnih lokacija u pet zemalja.

Grupacija Stellantis nastala je spajanjem Fiat Chrysler Automobilesa i PSA grupe u siječnju ove godine. Pod tim imenom posluje lepeza dobro poznatih brendova; Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, Fiat, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall…

Spajanje velikih divova u industriji već je ranije ocijenjeno pozitivnim i za AD Plastik. U prvom kvartalu ove godine prihod je pod uthjecajem pandemije i nedostatka poluvodiča na tržištu, objavila je kompanija, pao za petinu na 127,3 milijuna kuna, dok je EBITDA smanjena na 10 milijuna kuna.

EBITDA marža iznosi 7,9 posto, dok je kvartalna neto dobit u padu gotovo 60 posto i iznosi 4,5 milijuna kuna. Nakon objave kompanije o isplati dividende, dionica AD Plastika u četvrtak je na Zagrebačkoj burzi porasla za 0,26 posto na 194 kune.

Komentirajte prvi

New Report

Close