Velik oporavak na burzama u Europi, u zelenom i ZSE

Autor: Ana Blašković , 25. kolovoz 2015. u 22:01
Burzovna tržišta na Starom kontinentu rasla su više od tri posto/FOTOLIA

Dionički indeks Crobex u utorak je porastao gotovo 0,5 posto na 1739,97 bodova uz promet od 13,8 milijuna kuna.

Nakon najgoreg dana za europska dionička tržišta nakon svjetske financijske krize, burze na Starom kontinentu u utorak su bilježile najveći oporavak u posljednje četiri godine.

Indeks Stoxx Europe 600 do podneva je porastao 4,1 posto, dodatno ojačavši na 4,7 posto nakon objave kineske središnje banke o rezanju kamatnih stopa i obvezne pričuve banaka. Oporavak bilježe američke burze, domaća Zagrebačka burza, a kineska je ponovno u padu. Prema Bloombergu, oporavak je bio gotovo jednako velik kao i pad dan ranije, samo pet od 600 kompanija izgubilo je na vrijednosti, a volumen trgovanih dionica udvostručio se u odnosu na 30-dnevni prosjek. 

 

4,7posto

skočila je vrijednost dioničkog indeksa Stoxx Europe 600 u utorak do podne

Europa u uzletu
Njemački DAX porastao je 3,9 posto nakon što je u ponedjeljak trgovanje zaključio u minusu, dok je britanski FTSE 100 s najniže razine od 2012. porastao 3,2 posto. Većina zapadnih europskih tržišta u utorak je zabilježila rast veći od tri posto, ističe Bloomberg.  Nakon što se u ponedjeljak crvenila, Zagrebačka burza jučer je trgovanje završila u plusu. Dionički indeks Crobex povećao je vrijednost na 1739,97 bodova što je 0,49 posto više nego prethodnog dana. Crobex 10 poslijepodnevne sate dočekao je na 1016,39 bodova, odnosno 0,32 posto više. Najveći porast cijene zabilježile su dionice Instituta IGH, Vira te Liburnije, dok su najveći gubitnici bili Spačva, Kutjevo i Hoteli Tučepi.

Kineski problem
"Ohrabrujuće je što pokušavaju ublažiti udar pada tržišta", rekao je ekonomist u londonskom uredu ekonomist Commerzbanke Peter Dixon, osvrćući se na kineski potez. "Ulagači su jučer (u ponedjeljak, op.a.) paničarili, bili zabrinuti što je izostala reakcija i zato bi ovo moglo pomoći. Tržišta su počela shvaćati da se tu radi o kineskom problemu, a ne europskom. Ovdje se radi o specifičnostima vezanim za fundamente na drugim tržištima koji ne reflektiraju situaciju u Europi", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close