Uspon dionica gubi dah, do kraja godine izvjestan je pad svjetskih burzi

Autor: Tomislav Pili , 27. kolovoz 2021. u 06:33
Financijaši ističu kako izražene korekcije cijena nije bilo već godinu dana/REUTERS

Sezona kvartalnih izvješća je iza nas, a monetarni poticaji ne mogu trajati dovijeka, kažu stručnjaci.

Globalni burzovni indeksi na rekordnim su razinama (ili vrlo blizu njih), no analitičari u anketi Reutersa smatraju kako ubrzo slijedi klizanje prema dolje.

Globalne dionice oporavile su se više od 90 posto u odnosu na dno dosegnuto lanjskog ožujka, kada je svijet pogodio prvi val pandemije koronavirusa, pokazuje vrijednost MSCI World Equity burzovnog indeksa. To dioničko mjerilo prati kretanje cijena vrijednosnica u 50 država.

Makronestabilnosti

Međutim, uspon cijena dionica gubi na zamahu. Najveća zabrinutost na tržištu vlada oko širenja delta varijante koronavirusa te mogućnosti skorašnjeg početka smanjenja iznosa monetarnih poticaja američke središnje banke.

“Katalizator u obliku sezone dobrih kvartalnih financijskih izvješća sada je iza nas što znači da se određene makronestabilnosti prelijevaju na dionice”, tumači Emmanuel Cau, voditelj analize europskih dionica u britanskoj banci Barclays.

4496

bodova nova je rekordna razina S&P-a 500 od utorka, već 50. ove godine

“Ipak, u srednjem roku otporni rast gospodarstva i zarada kompanija te višak likvidnosti ostat će dominantni pokretač tržišta. To će nastaviti poticati pristup ‘kupuj dok tržište pada’, iako će investitori možda pričekati, s obzirom na izostanak izražene korekcije u posljednjih godinu dana”, dodaje Cau.

Prošloga tjedna globalne su dionice zabilježile najveći tjedni pad od lipnja, ali su već nadoknadile gotovo sve te gubitke. Unatoč tome, dvije trećine analitičara u anketi Reutersa – njih 66 od 107 anketiranih – smatra da je korekcija na globalnom dioničkom tržištu vjerojatna do kraja ove godine.

“Tržište je za sada pokretano golemim iznosom vladinih poticaja i niskim kamatnim stopama. Ali to ne može trajati dovijeka”, ocjenjuje Dan Morgan, portfelj menadžer u američkom Synovus Trustu.

Iako vodeće središnje banke pripremaju teren za povećanje kamatnih stopa – Južna Koreja od jučer je prva velika azijska ekonomija koja je podigla ključnu stopu s rekordno niskih 0,5 na 0,75 posto – analitičari i dalje očekuju dobre poslovne rezultate kompanija.

Dobit će rasti

Gotovo 90 posto financijaša očekuje da će dobit kompanija u idućih godinu dana rasti. Njih sedam smatra da će ostati na istoj razini, a tek šest očekuje trend opadanja.

Što se tiče pojedinačnih indeksa, samo japanski Nikkei bi trebao 2022. nadmašiti očekivani rast u ovoj godini. Američki S&P 500 ovu bi godinu trebao zaključiti na približno jednakoj razini kao i prošlu. Za 2022. analitičari tom mjerilu predviđaju 5 posto rasta.

Inače, S&P 500 u utorak je postavio novu rekordnu razinu – već 50. put ove godine – dosegnuvši 4496 bodova. Međutim, i na američkom tržištu počinje se primjećivati sve veći oprez. Kako navodi Financial Times, u srpnju su američki ulagači podigli namjenskih kredita za kupnju dionica u iznosu od 844 milijarde dolara, pokazuju podaci regulatorne agencije FINRA.

To je najniži iznos od ožujka prošle godine kada je Wall Street potonuo više od 30 posto. Što se tiče dionica rastućih gospodarstava, analitičari u anketi Reutersa ne očekuju da će one u idućih nekoliko godina ulagačima donijeti značajnije prinose.

Unatoč tome što se ta gospodarstva oporavljaju od utjecaja pandemije, kazao je Thomas Mathews, ekonomist u londonskom Capital Economicsu.

Komentirajte prvi

New Report

Close