Velike banke su već u proljeće počele spremati novac

Autor: Tomislav Pili , 22. kolovoz 2020. u 11:05
Smanjenje otkupa dionica ipak nije ugrozilo uzlazni trend cijelog tržišta/Pixabay

Za oštar pad najzaslužnije su velike banke koje su novac u proljeće počele spremati zbog očekivanog rasta nenaplativih kredita.

Otkup dionica kojim američke kompanije dio dobiti prelijevaju dioničarima gotovo je prepolovljen u drugom tromjesečju, na najnižu razinu u posljednjih osam godina.

Kako piše Financial Times, rezultat je to snažnog rasta nesigurnosti oko ekonomske situacije u bliskoj budućnosti i oštrog pada dobiti.

Dobit pala manje

Prema preliminarnim podacima S&P Dow Jones Indicesa, u drugom tromjesečju američke su kompanije u sastavu indeksa S&P 500 na otkup dionica utrošile 89,7 milijardi dolara, što je 46 posto niže nego u istom lanjskom razdoblju.

Podaci su temeljeni na istraživanju 95 posto sastavnica indeksa. Iako ne pokrivaju sve kompanije, podaci ukazuju da je ovo najlošiji kvartal što se tiče otkupa dionica od prvog tromjesečja 2012. godine.

Primjetno je i da je pad utrošenog iznosa oštriji od pada dobiti kompanija koji je među sastavnicama S&P-a 500 iznosio 30 posto. No, pad iznosa za otkup bio bi i daleko veći da nije bilo jednokratnog otkupa od strane telekomunikacijske kompanije T-Mobile US za 17,1 milijardu dolara zbog prodaje udjela u toj kompaniji koji je držao japanski SoftBank.

17,6

milijardi dolara na otkup dionica utrošio je u drugom tromjesečju Apple, pojedinačno najveći kupac

Podsjetimo, otkupi dionica posljednjih su godina bili meta kritika zbog osnaživanja rasta dobiti pod dionici nauštrb investicija u poslovanje.

K tome, kritičari smatraju da se time i napuhavaju vrednovanja dioničkog tržišta. No, te su teze u drugom tromjesečju pale u vodu. Naime, pad iznosa otkupljenih dionica nije spriječio rast indeksa koji je ovoga tjedna postavio novu rekordnu razinu i tako izbrisao sve gubitke ostvarene u rasprodaji zbog izbijanja pandemije.

Diane Jaffee, fond menadžerica u tvrtki za upravljanje imovinom TCW pojašnjava da je tržište u uzlaznom trendu i bez rasta otkupa dionica jer je on glavni motiv za kupnju samo kada nema rasta profitabilnosti kompanija ili potencijala za povećanje BDP-a.

Spremanje za ‘crne dane’

Za oštar pad otkupa dionica najzaslužnije su velike banke, poput Morgan Stanleyja, Goldman Sachsa i JP Morgan Chasea, koje su novac u proljeće počele spremati zbog očekivanog rasta nenaplativih kredita. S druge strane, najveći kupac vlastitih dionica bio je Apple, utrošivši u tu svrhu 17,6 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close