Unatoč očekivanom padu dobiti kompanija, europske burze skočile

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2020. u 21:59
Paneuropski indeks STOXX 600 ojačao je više od jedan posto/SHUTTERSTOCK

Rast indeksa zahvaljuje se vijestima iz europskih zemalja o postupnom labavljenju strogih mjera za suzbijanje koronavirusa

Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle dok ulagači prate vijesti o popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom i postupnom pokretanju gospodarskih aktivnosti.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16 sati u plusu 1,1 posto, nakon što je dan ranije pao 0,4 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,5 posto, na 5941 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,4 posto, na 10.751 bod, a pariški CAC 1,6 posto, na 4502 boda.

Rast indeksa zahvaljuje se vijestima iz europskih zemalja o postupnom labavljenju strogih mjera za suzbijanje koronavirusa, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti idućih tjedana i mjeseci.

30

posto pale su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u prvom kvartalu, procjenjuju analitičari

Podršku tržištima pružio je i podatak da je u travnju izvoz Kine porastao za 3,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok su analitičari očekivali pad od 15 posto. To je potaknulo špekulacije da bi se kinesko gospodarstvo brže nego što se očekivalo moglo oporaviti. Zbog toga je pad kineskog uvoza za 14 posto na godišnjoj razini ostao u drugom planu.

Ipak, na burzama se trguje oprezno jer nema razloga za euforiju, s obzirom da su najveća europska gospodarstva uronila u duboku recesiju i da su poslovni rezultati kompanija pod pritiskom.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa u prvom tromjesečju pale za više od 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Komentirajte prvi

New Report

Close