Ulagači podlegli rasprodaji na Wall Streetu mogu žaliti

Autor: Tomislav Pili , 10. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Reuters

Analitičari smatraju da ima još vremena za burzovnu zaradu.

Jedan od najpouzdanijih znakova približavanja recesije – krivulja prinosa na američke državne obveznice – motivira investitore na rasprodaju dionica, ali dio analitičara upozorava kako do prvog pada američkog gospodarstva ima još dosta vremena za burzovnu zaradu. Posebice u godini pred nama. Posljednjih nekoliko tjedana izravnala se krivulja prinosa, odnosno razlika između prinosa na kratkoročne i dugoročne obveznice. Štoviše, razlika između prinosa na dvogodišnje i 10-godišnje obveznice najniža je od krize prije 10 godina i vrlo je blizu takozvanoj inverziji, kada prinosi na kratkoročne vrijednosnice postanu viši od prinosa na dugoročne obveznice. Podsjetimo, inverzija krivulje prinosa prethodila je svakoj američkoj recesiji u posljednjih 50 godina.

Dio krivulje već je u inverziji kada se prošloga tjedna prinos na petogodišnje obveznice našao ispod prinosa na dvogodišnje i trogodišnje obveznice. Približavanje inverzije na cijeloj krivulji, uz strahovanja oko eskalacije trgovinskog rata SAD-a i Kine, učinilo je da ulagači traže izlazak iz dionica. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 4,5 posto, na 24.388 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4,6 posto, na 2633 boda, a Nasdaq indeks 4,9 posto, na 6969 bodova. Ovako snažan tjedni gubitak burzovnih indeksa ne pamti se od ožujka. Međutim, iako je investitorski oprez razumljiv, američki analitičari smatraju kako je reakcija na burzi pomalo pretjerana.

Povijesna iskustva

Iako se razlika u prinosu na dvogodišnje i 10-godišnje obveznice početkom tjedna smanjila na svega 0,10 postotnih bodova, kraj tjedna dočekala je na 0,14 postotnih bodova. No, važnije za primjetiti jest da ‘pouzdaniji’ dio krivulje nije blizu inverzije. No, čak i da do inverzije dođe, burzovna povijest pokazuje da to odmah ne znači kraj uspona cijena dionica. Kako prenosi CNN, indeks S&P 500 rastao je u prosjeku 19 mjeseci nakon inverzije krivulje prinosa, a prije posljednjih pet recesija, pokazuju podaci Ryana Detricka, analitičara LPL Financiala. U tom razdoblju u prosjeku je jačao 22 posto pa oni koji su ovih dana prodali dionice motivirani kretanjem krivulje prinosa možda imaju razloga žaliti.

“Suprotno mišljenju većine investitora, inverzija krivulje prinosa ne označava uvijek uzbunu”, ističe Detrick.

To je na neki način i razumljivo s obzirom da gospodarski pad nije odmah ‘na vratima’ čim se dogodi te rijetka promjena na krivulji prinosa. Naime, nakon inverzije recesija nastupa najranije za 14 mjeseci, a najkasnije za 34 mjeseca, pokazuju podaci Jonathana Goluba, glavnog analitičara za američke dionice u banci Credit Suisse. Za ilustraciju, inverzija krivulje prinosa posljednju je recesiju iz 2007. najavila čak dvije godine ranije.

 

4,5 posto

skliznuo je prošloga tjedna indeks Dow Jones

Završna faza rasta

Prema mišljenju Jonathana Goluba, ostali makroekonomski pokazatelji pokazuju tek ograničeni rizik recesije, poput stope inflacije, dinamike otvaranja novih radnih mjesta i rasta kreditiranja. Podsjetimo, u 2019. se očekuje nastavak rasta američkog gospodarstva, iako po nižoj stopi.

Nastavku rasta cijena dionica nadaju se i američki institucionalni investitori najavljujući preslagivanje portfelja za 2019. godinu.

“Ne slažem se s tezom da gospodarstvo usporava, ali vjerujem da smo u završnoj fazi rasta ekonomskog ciklusa”, kaže za Reuters Charles Lemonides, osnivač njujorškog hedge fonda ValueWorks. Kao rezultat takvih razmišljanja, ovaj je investitor dokupio dionice kompanija koje su se proteklih mjeseci našle na udaru rasprodaje, poput proizvođača poluvodiča Micron Technology čija je dionica oslabila 37 posto u šest mjeseci, te Applea koji je na burzi u tri mjeseca izgubio gotovo 23 posto. Istovremeno, uložio je u kratku prodaju, odnosno očekuje pad vrijednosti defanzivnih dionica poput Cloroxa i Church & Dwighta.

Chad Oviatt, direktor ulaganja Huntington National Bank, kaže kako je njegova tvrtka povećala ulaganja u dionice američkih kompanije velike tržišne kapitalizacije zbog pretpostavke da će gašenje programa otkupa obveznica Europske središnje banke i razrješenje američko-kineskih trgovinskih odnosa prekinuti trend jačanja vrijednosti američkog dolara. A to bi trebalo poboljšati profitabilnost američkih izvoznika. Prošlotjedna Reutersova anketa među 60 valutnih analitičara procjenjuje da će dolar iduće godine biti slabiji, posebice u drugom polugodištu. Uspon dionica motiviran slabijim dolarom ne bio presedan. Tijekom 1995. slabljenje dolara za 20 posto izazvalo je rast S&P-a 500 za 38 posto, a za 17 posto porasle su i vrijednosti obveznica.

Komentirajte prvi

New Report

Close