U dva dana 67 milijuna kuna prometa HT-om, glavni kupac AZ fond

Autor: Bernard Ivezić, Jadranka Dozan , 10. siječanj 2020. u 13:16
Hrvatski telekom tijekom ovog mjeseca mora započeti proces prodaje Optime/ HRVATSKI TELEKOM

U protekla dva dana ostvaren je gotovo triput veći volumen i više nego triput veći promet nego u cijelom prosincu.

Nova godina na Zagrebačkoj burzi počela je "utabanim" stazama trgovinske aktivnosti, s tri-četiri dionice s dnevnim prometima od po nekoliko milijuna kuna, ali u protekla dva dana ritam je poremetio Hrvatski telekom. 

Dionica Hrvatskog telekoma od utorka je predmetom milijunskih blok transakcija, a samo jučer na taj je način vlasnika promijenilo čak 248.000 dionica koje su donijele 44,6 milijuna kuna prometa.  Pored toga, gotovo 14.000 dionica protrgovano je kroz redovni promet u vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna. Više od 47 milijuna kuna ukupnog dnevnog prometa dionicama HT-a ne pamti se dugi niz godina. Milijunski blok promet zabilježen je i u srijedu; predmetom blok kupoprodaja bilo je gotovo 100 tisuća dionica plaćenih 18 milijuna kuna.

Doda li se tome gotovo 13 tisuća dionica u redovnom prometu, unutar knjige ponuda, samo u protekla dva dana protrgovano je oko 375.000 dionica HT-a, a kako su najvećim dijelom kupoprodaje realizirane uz cijenu od 180 kuna, promet u ta da dana premašio je 67 milijuna. Usporedbe radi, to je gotovo triput veći volumen i više nego triput veći promet nego u cijelom prosincu.  Takvi skokovi prometa redovito potiču razne spekulacije, traže se znakovitije pozadine i "šira priča".

U tom smislu danas su nesumnjivo plodno tlo i očekivanja ne baš zanemarivih preslagivanja na domaćem telekom tržištu u ovoj godini. To prije što se ona dijelom tiču i samoga HT-a. Hrvatski telekom, naime, tijekom ovog mjeseca mora započeti proces prodaje Optime Telekoma kojega je u sklopu predstečaja 2014. upravljački preuzeo "na određeno vrijeme.  Ipak, čini se da će protekla dva burzovna dana do daljnjega ipak biti samo bljesak. Prema svemu sudeći, s jučerašnjim danom oveći je paket dionica prešao u ruke AZ fonda i trgovanje se sad vjerojatno vraća u uobičajen  kolosijek.

Osim što iz HT-ova jučerašnjeg priopćenja putem burze proizlazi da je i sama kompanija na povećanu ponudu dionica odgovorila i većim od uobičajenog otkupa dionica za trezor (u srijedu više od 13 tisuća komada), blok transakcijama su, prema informacijama Poslovnog dnevnika, uglavnom podebljane pozicije mirovinskih fondova u dionicama HT-a.  Konkretno, kupnje se uglavnom adresiraju na AZ fond. U društvu za upravljanje AZ fondovima potvrdili su nam da su (i) jučer bili na kupovnoj strani.

Prilika za kupnju takvih količina nema baš previše, a mirovinci, kao i drugi investitori, u uvjetima nultih kamata na obveznice i druge dužničke instrumente konzervativnog profila rizika u stalnoj su potrazi za ulagačkim metama u dioničkom portfelju.  No, iako je kod velikih transakcija obično zanimljivije tko je na strani kupnje, u konkretnom slučaju, posebice zbog trenutačnih valuacija HT-a, mnoge zapravo više golica prodajna strana.

S tim u vezi, među tržišnim akterima zasad se neslužbeno doznaje da su posao za prodajnu stranu odradili brokeri Erste banke.  A kako je svojedobno ulaskom u dionice HT-a, ali i dioničarskim aktivizmom i oštrim kritikama Uprave HT-a, pažnju privukla češka investicijska grupacija Krupa Global Investment, i nju smo pitali prate li ili možda čak sudjeluju u aktualnom trgovanju. KGI nikad nije otkrio koliko je dionica HT-a svojedobno kupio, a sada poručuje: "Krupa Global Investment više ne posjeduje dionice Hrvatskog telekoma i nema plan iste kupovati".

U HT-u, pak, navode da "obavljaju standardne aktivnosti" te da im kao izdavatelju nisu poznate neke nove okolnosti ili činjenice zbog čega je došlo do rasta trgovanja. "HT kontinuirano otkupljuje vlastite dionice prema odluci Glavne skupštine i sve kupnje vlastitih dionica javno objavljujemo prema pravilima tržišta kapitala", poručili su iz kompanije. Putem burze u četvrtak su objavili da su tijekom utorka i srijede kupili za svoj trezor prvo 1244 dionice, a zatim još 13.589 dionica.

Pojašnjavaju i da je kupljena količina ovisila o dnevnoj likvidnosti tržišta, odnosno ponudi na prodaju. Kako bilo, početak nove godine zasad je u znaku dionica HT-a, a na fokus investitora dodatno bi poticajno, osim priče o prodaji Optima telekoma i preslagivanja na telekom tržištu, mogle djelovati i spekulacije vezane uz globalnu strategiju Deutsche Telekoma, s jačanjem fokusa na američko i velika europska tržišta. Na tom tragu su, među ostalim, i kuloarske tvrdnje o planovima prodaje Crnogorskog telekoma i udjela u HT Eronetu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Bože sačuvaj, nakon svih silnih škola i plaćenih MBA sa našim novcima njima jedino ulaganje u HT pada na pamet…🙄

Umjesto da se što prije omogući ulaganje fondovima u Bitcoin i ostale deflatorne kriptovalute, kad god se pojavi umjetno stvoren jeftini novac ili nulta kamata na obveznice, fondovi pumpaju vrijednost dionica bez značajnih fundamentalnih pokazatelja koji bi opravdali višu cijenu. Zna se da sljedi pad vrijednosti istih te je to samo pitanje vremena.

Zanimljivo.

New Report

Close