Tek 10 posto financijaša smatra da se na Wall Streetu rodilo novo ‘bikovsko tržište’

Autor: Tomislav Pili , 20. svibanj 2020. u 22:00
O razini pesimizma dovoljno govori podatak da je u portfeljima 5,7 posto gotovine/REUTERS

Tri četvrtine analiitčara ocjenjuje da SAD čeka dugotrajniji ekonomski oporavak, a uskoro i novi zaron dioničkog tržišta.

Dok kretanje američkih burzovnih indeksa u posljednja dva mjeseca sugerira da će se najveće svjetsko gospodarstvo relativno brzo oporaviti od posljedica pandemije, vrlo malo financijaša s Wall Streeta u to uistinu i vjeruje. U odnosu na dno dosegnuto 23. ožujka, S&P 500 indeks ojačao je do sada 32 posto.

Tehnološki Nasdaq tog je 23. ožujka potonuo nevjerojatnih 30 posto, a danas je tek 6 posto udaljen od rekordne vrijednosti od 9817 bodova. Ovako rapidan oporavak američkog dioničkog tržišta sugerira kako većina investitora smatra da će ova recesija imati V oblik. Drugim riječima, nakon brzog pada BDP-a trebao bi uslijediti jednako brz oporavak.

Čeka li nas V, U ili W recesija?

Međutim, istraživanje koje je objavila Bank of America pokazuje da je investitora koji u to vjeruju tek 10 posto, prenosi CNN. S druge strane, čak tri četvrtine financijskih analitičara koji su sudjelovali u anketi te banke očekuje recesiju u obliku slova U – određeno razdoblje stagnacije prije polaganog oporavka – ili krizu u obliku slova W. Potonji scenarij uključuje drugi val pada BDP-a nakon oporavka.

Ovakva razina pesimizma objašnjava zašto tek 25 posto američkih financijaša vjeruje da se na američkoj burzi upravo rodilo novo “bikovsko tržište”. Ustvari, dvije trećine smatra da se radi tek o kratkotrajnom usponu unutar dugoročnijeg “medvjeđeg tržišta”.

Pesimistična razmišljanja američkih investitora potvrđuje i podatak koliko drže gotovine u svojim portfeljima. Naime, u svibnju je gotovina zauzimala 5,7 posto u portfeljima investicijskih fondova. To je znatno iznad 10-godišnjeg prosjeka od 4,7 posto, ali i pretkriznih razina iz veljače ove godine kada je novac zauzimao 4 posto udjela.

“Investitori su ekstremno pesimistični”, ocijenili su analitičari Bank of America. Najveća bojazan financijaša jest drugi val epidemije koji bi opet zaustavio ekonomsku aktivnost, stoji u istraživanju. Potom slijedi rizik da gospodarstvo SAD-a bude pod negativnim utjecajem “stalno visoke nezaposlenosti”.

“Dok su najpogođeniji sektori poput trgovine, putovanja i turizma prošli kroz opsežna otpuštanja, mnoštvo kompanija koje su manje pogođene također su smanjile broj zaposlenika”, naglašava Jeffrey Schulze, direktor ClearBridge Investmentsa.

“Otišli smo dolje u obliku slova V, ali se nećemo tako vratiti. Trebat će dugo vremena da se gospodarstvo potpuno oporavi jer su se pojavile fundamentalne promjene. Način na koji ljudi troše, putuju i rade se mijenja”, kaže za CNN Business Randall Kroszner, nekadašnji dužnosnik središnje banke Fed tijekom financijske krize 2008. godine, a sada profesor na poslovnoj školi Booth sveučilišta u Chicagu.

Međutim, tržište kao da ne mari za takve ocjene. Usponom burze vrednovanja dionica vratila su se na predpandemijske razine.

“Dionice su opet na istim razinama kao u ljeto 2019. godine što je svakako značajno ako se prisjetite da bi zarade kompanija mogle biti niže i do 20 posto”, smatra Joost van Leenders, fond menadžer u Kempen Capital Management, piše Financial Times.

Zagonetka za tržište

Jaz između rastućih cijena dionica i tmurnih ekonomskih podataka predstavljaju zagonetku za dio financijaša, iako nije neobično da burza unaprijed najavljuje ekonomski oporavak.

Istraživanje Bank of America pokazalo je i da su investitorima trenutno najprivlačnije dionice američkih tehnoloških kompanija – velikih dobitnika ekonomskog života pod mjerama izolacije – te zlato. Vrijednost sinonima za sigurnu imovinu u srijedu je dosegnula najvišu razinu u posljednjih 7,5 godina od 1750 dolara za uncu.

Ono što zabrinjava investitore jest i činjenica da S&P 500 još nije “testirao” dno dosegnuto već spomenutog 23. ožujka. Anketa Bank of America pokazuje kako dobar dio financijaša vjeruje da stoga dolazi novi zaron tržišta.

Međutim, Sam Stovall, investicijski direktor u CFRA Research, ističe kako se to nije dogodilo jer za razliku od prethodnih “medvjeđih tržišta” 2008., 2000. ili 1973. godine središnja banka i Kongres vrlo su brzo izašli s golemim poticajima gospodarstvu. U svakom slučaju, je li pred Wall Streetom vrlo burno ljeto, uskoro će biti poznato.

Komentirajte prvi

New Report

Close