Promjena fokusa: Ove su dionice u žiži interesa ulagača u doba delta soja

Autor: Tomislav Pili , 26. srpanj 2021. u 14:16
Financijaši poručuju kako se u bliskoj budućnosti može očekivati još volatilnosti na tržištu /REUTERS

Unatoč skoku novozaraženih, pojava nove varijante vjerojatno neće zaustaviti ekonomski oporavak.

Tehnološke dionice opet dolaze u žižu interesa investitora, smatraju američki financijski analitičari osvrćući se na ulaganje u doba delta soja koronavirusa.

Kako navodi CNN, snažan dnevni pad burzovnih indeksa, kao što se na Wall Streetu dogodio prošlog ponedjeljka kada je Dow Jones potonuo više od dva posto, mnoge može motivirati na prodaju i barem privremeni bijeg iz dionica.

Ostanite investirani

No, već iduća dva dana pokazala su da je takav potez pogrešan. “Ostanite investirani”, poručuje Seema Shah, glavna analitičarka u tvrtki Principal Global Investors.

Iako je pojava delta soja koronavirusa rezultirala snažnim skokom broja zaraženih u SAD-u i ostatku svijeta, ona smatra da je malo vjerojatno da će ta varijanta uspjeti zaustaviti globalni ekonomski oporavak u Americi i ostalim dijelovima razvijenog svijeta gdje je većina stanovnika cijepljena.

“Cjepivo je učinkovito. Ako broj slučajeva raste, ali broj hospitaliziranih ostane nizak, tada će se nastaviti ublažavanje epidemioloških mjera”, ocjenjuje Shah.

2,1

posto pao je prošlog ponedjeljka indeks Dow Jones što je jedan od najdubljih potonuća u ovoj godini

Međutim, dodaje kako investitori ipak trebaju pažljivo odabrati sektore.

Iako je indeks S&P 500 gotovo udvostručio svoju vrijednost u odnosu na dno dosegnuto u ožujku prošle godine, zamah na tržištu nije zahvatio sve sektore.

Ona smatra da defanzivni sektori možda gube na popularnosti. Podsjetimo, kompanije iz defanzivnih sektora poznate i su što isplaćuju dobre dividende što ih čini zanimljivom alternativom obveznicama.

S druge strane, vrijednosti FAANG dionica (Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google) te ostalih velikih tehnoloških kompanija, prepunih gotovine, trebale bi nastaviti rasti, ocjenjuje Shah.

Nastavak volatilnosti

Shah navodi i dionice zrakoplovnih kompanija kao vrijedne razmatranja, posebice nakon što je većina američkih prijevoznika objavila ohrabrujuće rezultate za prvih šest mjeseci.

“Ako pretpostavljate da će se ublažavanje mjera nastaviti, trebali bi očekivati značajan skok cijene”, ocjenjuje Shah. Analitičari s Wall Streeta smatraju da u bliskoj budućnosti investitori mogu očekivati nastavak volatilnosti, ali to ne bi trebali obeshrabriti one s iole dugoročnijim horizontom ulaganja.

“Neizvjesnost u posljednjih nekoliko dana bila je kratkoročna”, smatra Peter van der Welle, analitičar u Robecu. Phil Orlando, glavni analitičar za dionice u   tvrtki Federated Hermes, poručuje dugoročnim investitorima da iskoriste trenutnu volatilnost i povećaju pozicije u kompanijama i sektorima koji im se sviđaju.

On smatra da dionice kompanija iz cikličnih sektora koji su proživjeli najveći udarac pojavom delta soja mogu očekivati i najizraženiji oporavak. Dionice banaka, industrijskih tvrtki, trgovaca i energetskih kompanija opet se vraćaju, dodaje Orlando.

Komentirajte prvi

New Report

Close