Tehnološke dionice opet u fokusu zbog skoka prihoda

Autor: Tomislav Pili , 16. travanj 2018. u 22:00
U odnosu na rekordnu cijenu, Facebookova dionica je skliznula 25%/REUTERS

Za FAANG skupinu očekuje se rast od 26 posto na godišnjoj razini.

Poslovni rezultati za prvo tromjesečje trebali bi skupinu tehnoloških dionica opet vratiti među pokretače Wall Streeta, ocjenjuju američki analitičari.

Kako prenosi Reuters, procjene govore da je FAANG skupina (Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Google) u prva tri mjeseca ostvarila rast prihoda od 25,8 posto na godišnjoj razini. Ako se to obistini, radit će se o značajnom skoku prihoda s obzirom da je rast u četvrtom kvartalu iznosio 12,4 posto, a godinu dana ranije 12,8 posto. Sezonu objave rezultata otvorio je u ponedjeljak Netflix.

Analitičari su prije objave prognozirali da su prihodi tog streaming servisa skočili 39 posto dok se dobit vinula 59 posto.

Podsjetimo, na cijelu FAANG skupinu nedavno se negativno odrazio  Facebookov skandal sa zloupotrebom osobnih podataka radi profiliranja Trumpovih birača. To je potaknulo špekulacije da Facebooku i Googleu slijedi nametanje strožeg regulatornog okvira. Prema rekordnoj cijeni početkom veljače Facebookova je dionica izgubila četvrtinu vrijednosti. Google je u odnosu na rekordnu cijenu skliznuo 18 posto.

Prema riječima Petera Tuza, predsjednika Chase Investment Counsela, tri od pet FAANG dionica trebale bi doživjeti novi val ulagačkog optimizma. Radi se o Amazonu, Appleu i Googleu. Na Amazonovu su se dionicu odrazili komentari predsjednika Trumpa kako ta kompanija ima nepoštenu prednost pred državnom poštom. Između 13. ožujka i 4. travnja ta je dionica potonula preko 16 posto. Na Apple se odrazila zabrinutost oko trgovinskog rata s Kinom.   

Komentirajte prvi

New Report

Close