Tankerska Next Generation korak bliže mogućem odlasku sa Zagrebačke burze

Autor: Tomislav Pili , 28. listopad 2022. u 06:33
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Tankerskoj plovidbi odobrena ponuda za preuzimanje tvrtke-kćeri za prijevoz naftnih derivata.

Zadarski brodar Tankerska plovidba napravio je korak dalje u potpunom ovladavanju Tankerskom Next Generation (TNG). Međutim, time se u konačnici otvara mogućnost odlasku te dionice sa Zagrebačke burze na kojoj je prije sedam godina označila povratak početnih javnih ponuda (IPO).

Došli do 91,4 posto udjela

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je Tankerskoj plovidbi objavu ponude za preuzimanje preostalih dionica Tankerske Next Generation, po cijeni od 78 kuna po dionici, izvijestila je ta regulatorna agencija. Tankerska Next Generation ima temeljni kapital od 436,7 milijuna kuna, koji je podijeljen na 8,7 milijuna redovnih dionica. Tankerska plovidba, pak, drži 7,98 milijuna redovnih dionica tog brodarskog društva, što čini 91,41 posto temeljnog kapitala i daje 91,71 posto dionica s pravom glasa.

Predmet ponude je preostalih 749.795 dionica Tankerske Next Generationa za koje zadarska kompanija nudi 78 kuna po dionici. Kako stoji u Hanfinu rješenju, najviša cijena po kojoj je Tankerska plovidba stekla dionice TNG-a u razdoblju od godine dana prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje iznosila je 78 kuna. Prema potvrdi Zagrebačke burze o prosječnoj cijeni dionice TNG-a u razdoblju od 28. lipnja do 28. rujna 2022. (zadnja tri mjeseca prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje) na burzi je tim vrijednosnicama trgovano u 72,31 posto dana trgovanja, a prosječna ponderirana cijena u navedenom razdoblju iznosila je 74,60 kuna.

Hanfa je utvrdila da je obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala objavom obavijesti Tankerske plovidbe o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje TNG-a. “Slijedom navedenog, utvrđeno je da je cijena izražena u ponudi za preuzimanje u iznosu od 78 kuna, određena u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava”, navodi se u Hanfinu rješenju.

Došli u IPO-u

Podsjetimo, Tankerska plovidba je tijekom rujna počela s intenzivnim prikupljanjem dionica svoje tvrtke-kćeri za pomorski prijevoz naftnih derivata. Tako je od 51 posto došla do navedenih 91,4 posto, kupivši dionice i od tri mirovinska fonda. Realizacijom ponude izgledno je da Tankerska plovidba dođe i do svih preostalih dionica. U tom slučaju moguće je da pokrene proces povlačenja dionica TNG-a s burze. Na domaće dioničko tržište Tankerska Next Generation je došla početkom 2015. provođenjem prvog IPO-a nakon krize 2008. godine.

78 kuna

po dionici nudi Tankerska plovidba, a taj iznos je i odobrila Hanfa

Valja naglasiti kako od kraja rujna kada je Tankerska plovidba u blok-transakciji stekla gotovo 900.000 dionica obveznog mirovinskog fonda PBZ/CO trgovina dionicama TNG-a nije zamrla. U zadnjih mjesec dana zabilježeno je šest trgovinskih dana s prometom iznad milijun kuna. Jučer oko 14.30 sati cijena se popela na 77 kuna, što je 2,4 posto više nego dan ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close