Svjetske burze skočile, ali nesigurnost prema dionicama nije potpuno isparila

Autor: Poslovni dnevnik , 19. kolovoz 2019. u 22:00
Na otvaranju trgovanja Dow Jones skočio je 300 bodova/REUTERS

Razina nesklonosti na dioničkom tržištu ostaje značajna, upozoravaju analitičari.

Kineske, europske i američke burze u ponedjeljak su snažno skočile, ali inozemni analitičari upozoravaju kako negativni sentiment prema dionicama još nije u potpunosti nestao.

Indeks Šangajske burze zabilježio je rast od 2,1 posto uslijed povećanja prinosa na američke obveznice, a solidnih 0,7 posto rasta ubilježio je i tokijski Nikkei.

Najave poticaja 
Optimizam na azijskim burzama dijelom je rezultat i najave kineske središnje banke da će reformirati svoju kamatnu politiku kojom namjerava sniziti troškove zaduživanja kompanijama te tako oživjeti gospodarstvo koje pritišće trgovinski rast s SAD-om.

Optimizam se prelio i na europske burze, pa je paneuropski STOXX 600 indeks oko 15.30 sati bio je u plusu 1,1 posto, pri čemu su svi sektorski indeksi bili pozitivni, a najviše je porastao bankarski, u prosjeku za 1,6 posto. Investitore je oraspoložio njemački ministar financija Olaf Scholz, koji je u nedjelju ocijenio da Njemačka ima dovoljno fiskalne snage da "punom snagom" izbjegne bilo kakvu ekonomsku krizu u budućnosti, nagovijestivši da bi Berlin kao poticaj gospodarstvu mogao odobriti dodatnih 55 milijardi eura državne potrošnje. 

Kraj se ne nazire 
Rast su na početku trgovanja ostvarili i američki indeksi, ojačavši oko 1,5 posto, a Dow Jones indeks skočio je preko 300 bodova. Međutim, dio analitičara smatra da negativni sentiment još nije "ispario" s tržišta. "Vijesti o poticajima su odlične, no razina nesigurnosti na tržištima širom svijeta ostaje značajna, a njezin se kraj još ne nazire jasno", kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Podsjetimo, na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, ponajviše zbog strahovanja ulagača da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1,5 posto, na 25.886 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1 posto, na 2888 bodova, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 7895 bodova. Pad tih indeksa treći tjedan zaredom ponajviše je posljedica strahovanja ulagača od recesije, na što upućuju signali s tamošnjeg tržišta obveznica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close