Svjetske burze na novim najvišim razinama u povijesti, ulagači očekuju brzi oporavak od koronakrize

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. prosinac 2020. u 09:17
Foto: Pixabay

Ulagače su ohrabrile i optimistične poruke demokratskih i republikanskih predstavnika u američkom Kongresu o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna dosegnule nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da će se globalno gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize nakon što bude provedeno cijepljenje protiv covida-19.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1 posto, na 30.218 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,7 posto, na 3.699 bodova, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 12.464 boda.

Sva tri indeksa dosegnula su rekordne razine jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Prošloga je tjedna Britanija postala prva zemlja u svijetu koja je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha protiv covida-19 i najavila da će cijepljenje početi idućega tjedna.

Očekuju se novi poticaji gospodarstvu

Ulagače su ohrabrile i optimistične poruke demokratskih i republikanskih predstavnika u američkom Kongresu o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Pregovori se vode o prijedlogu paketa fiskalnih poticaja vrijednom ukupno oko 1.000 milijardi dolara.

O novom paketu poticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će se uskoro konačno postići dogovor jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Na to su, među ostalim, ukazali podaci o oštrom usporavaju rasta zapošljavanja. U studenome je, naime, otvoreno samo 245 tisuća novih radnih mjesta, u usporedbi sa 610 tisuća u listopadu, pokazalo je službeno izvješće u petak.

To je najslabiji rast broja zaposlenih od svibnja te peti mjesec zaredom da tempo zapošljavanja usporava. Analitičari kažu da je spori oporavak tržišta rada posljedica novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država zbog širenja koronavirusa.

No, premda je to izvješće loše, nakon njega su burzovni indeksi na Wall Streetu dosegnuli rekordne razine.

„Loša vijest o pogoršanju slike na tržištu rada je potencijalno dobra vijest za investitore jer to znači da bi poticajne mjere uskoro mogle biti usuglašene”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Osim fiskalnih, tržišta podržavaju i monetarni poticaji jer su središnje banke širom svijeta popustile monetarnu politiku. Stoga su tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Unatoč velikim štetama koje je pandemija nanijela gospodarstvu, S&P 500 indeks porastao je ove godine gotovo 14 posto.

„Ne vjerujem da će se gospodarski pokazatelji znatnije poboljšati dok ne počne cijepljenje protiv koronavirusa. Tržište uračunava u cijene upravo to i gleda u budućnost, prvo i drugo tromjesečje iduće godine”, kaže Sal Bruno, direktor u tvrtki IndexIQ.

Svjetski MSCI indeks na rekordnim razinama

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, peti tjedan zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,9 posto, na 6.550 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 5.609 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,3 posto, na 13.298 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks porastao 0,4 posto, na 26.751 bod.

I na većini ostalih najvećih azijskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, pa je MSCI indeks svih svjetskih burzi dosegnuo novu najvišu razinu od kada postoji.

Komentirajte prvi

New Report

Close