Švicarski bankari bogatim klijentima savjetuju dionice

Autor: Tomislav Pili , 17. ožujak 2017. u 07:51
Foto: Thinkstock

Ispod priče o političkim rizicima postoji mnoštvo pozitivnih ekonomskih trendova.

Dvije velike švicarske banke poručile su svojim bogatim klijentima – kupujte dionice i ne brinite zbog političke situacije.

Politički rizik nakon odluke o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a nagnao je dio investitora na zaziranje od dionica. S obzirom na uspon dionica nakon ta dva događaja, to se pokazalo kao greška. Ako se uračunaju dividende, globalne su dionice u posljednjih šest mjeseci porasle preko 11 posto, pokazuje izračun Bloomberga. S druge strane, državne obveznice u Europi i Japanu tek sada počinju davati prinos malo iznad nule.

 

11 posto

ojačale su globalne dionice u posljednjih šest mjeseci

Mark Häfele, direktor u podružnici za upravljanje imovinom banke UBS, ističe kako svojim klijentima savjetuje izlazak iz obveznica i gotovine i ulaganje u dionice ili alternativne oblike imovine, poput hedge fondova. Slično razmišljaju i u Credit Suisse. "Koliko god klijenti misle da je teško i izazovno uložiti novac u dionice, to je često bolja investicija", kaže za Bloomberg Burkhard Varnholt, zamjenik glavnog investicijskog direktora u Credit Suisse. Pažnju investitora sada zaokuplja politička situacija u Europi. S jedne strane pred vratima je službeni početak britanskog razdruživanja s Europom, a s druge su ozbiljne šanse za pobjedu Marine Le Pen, liderice krajnje desnice, na francuskim predsjedničkim izborima.

Međutim, to ne bi trebalo utjecati na investitore. "Možemo biti vrlo zaokupljeni političkim rizikom koji dominira novinskim naslovima ovih dana. Ispod toga imamo prilično povoljno makroekonomsko okružje koje pokazuje oporavak te dobro potrošačko i poslovno povjerenje. Tu je i mnoštvo dugih pozitivnih ekonomskih trendova", ocjenjuje Urban Angehrn, investicijski direktor u Zurich Insurance, najveće, osiguravatelju u Švicarskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close