Sunce hoteli istiskuju manjince, odšteta za izvlaštenje 5,45 milijuna eura

Autor: Ana Blašković , 29. prosinac 2023. u 12:24
Hotelska kompanija Sunce hoteli pod brendom Bluesun upravlja i s tri hotela u Bolu na otoku Braču/Z. Barišin/PIXSELL

U 2024. tvrtka ulazi u isključivom vlasništvu jednog dioničara.

Nakon višemjesečnih priprema, Sunce hoteli u 2024. godinu ulaze s jednim vlasnikom, Eagle Hills Zagreb Real Estateom, nakon što se danas naposljetku provede istiskivanje manjinskih dioničara.

U obavijesti na Zagrebačkoj burzi turistička kompanija, u vlasništvu ulagača iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od proljeća 2021., navodi da je glavna skupština u studenom dala zeleno svjetlo za ‘squeeze out’ o čemu je odluka u četvrtak upisana u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu.

Ukratko, to znači da je većinski vlasnik 96,8 posto dionica odradio sve potrebne radnje za preuzimanje 100-postotnog vlasništva, a izgledno je da se kompanija delistira sa Zagrebačke burze u nekom budućem koraku.

Sporadična trgovina
Preknjižbu dionica s računa manjinskih dioničara Eagle Hills Zagreb Real Estate izvršit će Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) u petak, 29. prosinca. Pritom će na njihove račune ‘sjesti’ odšteta za izvlaštenje, odnosno primjerena otpremnina u iznosu od 21,83 eura, koliko je utvrđena fer vrijednost pojedinačne dionice. Za isplatu ‘manjinaca’, koji drže 249.534 dionice, Eagle Hills će isplatiti 5,45 milijuna eura za što je osigurana garancija Erste banke.

Otpremnina za dionice na blago višoj je razini iznad one na kojoj se kretala cijena Sunce hotela kretala u burzovnom trgovanju posljednja tri mjeseca (21,4 eura). Bez iznenađenja, od glavne skupštine Sunce hotelima trgovalo se sporadično, posljednji puta prije desetak dana kada su u jednoj transakciji vlasnika promijenile 43 dionice.

Paket za 101 mil. eura
Poznati domaći hotelijer Jako Andabak prodao je Sunce hotele, koji pod brendom Bluesun Hotels & Resorts upravljaju s 11 hotela i jednim kampom na Jadranu, a u vlasništvu imaju i 50,2 posto vlasništva bračkog aerodroma, u ožujku 2021. tvrtki Eagle Hills registriranoj u Zagrebu iza koje stoji Mohamed Ali Rashed Alabbar.

Premda vrijednost prodaje inicijalno nije objavljena, Andabak je potvrdio nagađanja da je paket od gotovo 70 posto dionica Sunce Hotela prodao za oko 101 milijun eura. Kompanija Eagle Hills je dio Eagle Hills grupe koja upravlja projektima za izgradnju objekata u UAE, Egiptu, Siriji, Bahrainu, Etiopiji, Omanu i Maroku koji premašuju 50 milijardi eura vrijednosti.

U domaćim medijima spominjao se kao investitor koji je želio graditi tzv. Zagrebački Manhattan, kontroverzni projekt na Hipodromu od kojeg se u međuvremenu odustalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close