Strmoglavi pad Agrokorovih obveznica: Pale na svega 25 posto nominalne vrijednosti

Autor: Ana Blašković , 30. ožujak 2017. u 14:41
Foto: Reuters

Sva tri izdanja koja kotiraju, jedno s dospijećem 2019. i dva koje na naplatu dolaze 2020. godine, trguju se ispod polovice nominalne vrijednosti, a s najvećim diskontom od 75 posto trguje se s obveznicom koja dospijeva 2020.

Nakon jučerašnje objave Moody'sa da Agrokoru i njegovim obveznicama dodatno snižava rejting, na Berlinskoj burzi nastavljen je strmoglav pad koncernovih obveznica. Sva tri izdanja koja kotiraju, jedno s dospijećem 2019. i dva koje na naplatu dolaze 2020. godine, trguju se ispod polovice nominalne vrijednosti, a s najvećim diskontom od 75 posto trguje se s obveznicom koja dospijeva 2020.
Cijena bitno niža od nominale ne odražava bankrot niti ima direktnog utjecaja na imatelja obveznice.

Diskont odražava sumnju ulagača da će Agrokor kupcu obveznice uspjeti povratiti glavnicu i kamatu po dospijeću te sukladno tome zahtijeva osjetno veći prinos za preuzimanje te razine rizika. 

Podsjetimo, Moody's je jučer objavio da Agrokoru ponovno snižava rejtingna na Caa1 s negativnom prognozom smatrajući da koncern više ne može održavati visoku razinu obveza prema dobavljačima što može oslabiti njezinu likvidnost.  Potraživanja dobavljača dosezala su krajem rujna 2016. 16,2 milijardi kuna (2,18 milijardi eura) što se može prevesti u 150 dana neplaćanja, u odnosu na između 60 i 90 dana kod usporedivih maloprodajnih tvrtki.
 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Pa da je razvijao proizvodnju ( todoric ) kao sto nije tada bi mozda i opstali. Sto je nalravio s beljem ? One price o ulaganju i silnoj proizvidnji objesite macku o rep.

Romel, 30.03.2017. u 20:10
Ne branim Todorića jer je to i nemoguće

Za Čedu i Jadranku ništa nije nemoguće.

Romel, 30.03.2017. u 20:10
Kada smo pregovarali o ulasku u EU

Q***tz smo mi pregovarali.Ni gospodarski pojas na moru se nismo usudili proglasiti.

Ne branim Todorića jer je to i nemoguće ali kakva je to hebena EU kada se mi zadužujemo po 10% a švabe po 1-2%. Nabijem na onu stvar takvu EU. Očito se radi o borbi na život i smrt pa se konačno trebamo tako i postaviti umjesto da se naši političari smucaju po hodnicima EU dok mi tonemo.

Treba okrenuti ploču za 180 stupnjeva. A ne kao Plenki koji govori da EU treba održati,. Ne, ne treba nam EU jer je to dozvola za legalnu pljačku Hrvatske. Treba nam Hrvatska koja će poslovati sa kim hoće bez da joj ti lopovi govore šta da radi. Plenki neka ostane tamo slobodno

Kada smo pregovarali o ulasku u EU,uvijet je bio da strani faktor može kupovati HT i ostale profitabilne gigante,ali nitko se od ovih naših vazala nije potrudio da osigura našim ljudima da se zadužuju po 2%,kao uostalom državljani EU što se zadužuju,pa je tako Todorić morao po novce u Rusiju,a kamata je tamo 10%,i propao čovjek,na pravdi Boga,logično.Eto još jedan dokaz koje smo budale,sada će tko zna tko i kakav to sve preuzeti i raditi što poželi,eksploatirati,iznositi profit,ucjenjivati dobavljače iz RH i tsl…Mislim,zaštita nac. interesa je ravna nuli,komunisti su bili pravi domoljubi u odnosu na ove nove vlastodršce koji se snažno udaraju u nacionalistička prsa a ustvari nas guraju u ekonomsko ropstvo…

New Report

Close