Stotinjak malih tvrtki dolazi u ožujku na Ljubljansku burzu

Autor: Tomislav Pili , 23. veljača 2017. u 22:01
U Ljubljani isprva ne očekuju veliku likvidnost, ali to nije ni primarni cilj/FOTOLIA

Na SI Enteru trgovat će se dionicama koje nisu na reguliranom burzovnom tržištu.

Ljubljanska burza 6. ožujka pokrenut će multilateralnu trgovinsku platformu (MTP) SI Enter na kojoj će se moći trgovati s dionicama oko stotinu poduzeća.

Kako je za Poslovni dnevnik kazao Aleš Ipavec, predsjednik Uprave Ljubljanske burze, glavni razlog uvođenja SI Entera jest povećavanje izbora investicijskih mogućnosti i transparentnosti trgovanja za ulagatelje i tako tržište kapitala dignuti na višu razinu. "Dodatni razlog je ukidanje registarskih računa na kojima vlasnici imaju velik broj dionica neuvrštenih kompanija. Uvođenjem MTP-a vlasnici takvih papira lakše će izaći i ući u takve pozicije", istaknuo je Ipavec.

 

80 dionica

uvrstit će se najmanje na SI Enter, a najviše 100

Na pitanje s koliko će se vrijednosnica trgovati na SI Enteru, Ipavec otkriva kako će ih biti između 80 i stotinu. "Popis poduzeća bit će javno objavljen pred samo uvođenje platforme", kaže šef slovenske burze. Podsjetimo, na MTP-u se trguje dionicama kompanija koje se ne obvezuje na stupanja izvještavanja kao na uređenom tržištu. Iako i Zagrebačka burza ima takvu platformu CE Enter, Ipavec tvrdi kako je odluka o SI Enteru donijeta u Ljubljani, te usklađena s cijelom grupom. To potvrđuju i u Zagrebu.

"Uspostavljanje SI Entera ujedno je i korak prema formiranju SME Growth tržišta jer kroz EU regulativu MiFID2 koja stupa na snagu početkom 2018. upravo će multilateralne trgovinske platforme, kao što je CE Enter Zagrebačke burze i SI Enter Ljubljanske burze, biti mjesta namijenjena malim i srednjim poduzećima kako bi im se tim putem olakšalo financiranje potrebno za rast i razvoj", poručuje Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze. Aleš Ipavec ističe kako u početku ne očekuju veći promet na SI Enteru. No, očekuju da će se kasnije povećati. "Odluka o uvođenju MTP-a nije se primarno temeljila na očekivanju velike likvidnosti, već prije svega na poboljšanju transparentnosti trgovanja s takvim vrijednosnicama", kaže Ipavec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close