Smirivanjem prinosa na obveznice burze nadoknađuju dio gubitaka

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2021. u 22:00
Indeks Frankfurtske burze DAX jučer je bio u plusu oko jedan posto/REUTERS

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u plusu 1,4 posto, nakon što je prošloga tjedna pao više od 2 posto.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, jer su ulagače ohrabrili stabilizacija prinosa na tržištima obveznica i korak naprijed u donošenju novih poticajnih mjera u SAD-u.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u plusu 1,4 posto, nakon što je prošloga tjedna pao više od 2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skočio 1,2 posto, na 6558 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao malo više od 1 posto, na 13.926 bodova, a pariški CAC 1,2 posto, na 5780 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se smirivanju situacije na tržištima obveznica. Prošloga su tjedna prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo. No, jučer su se ti prinosi kretali oko 1,4 posto.

1,4

posto iznosio je u ponedjeljak prinos na 10-godišnju američku državnu obveznicu

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u ubrzanje oporavka američkog gospodarstva, nakon koraka naprijed u prihvaćanju novih fiskalnih poticaja.

I na azijskim su burzama cijene dionica jučer porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 1 posto, nakon što je u petak potonuo više od 3 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,4 posto, na 29.663 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close