Šefovi američkih kompanija sve brže prodaju svoje dionice

Autor: Tomislav Pili , 27. kolovoz 2019. u 22:00
Analitičare brine i što su usporili otkupi dionica, najviše u dvije godine/REUTERS

Za dio analitičara radi se o pokazatelju nedostatka povjerenja, a za druge o očekivanjima nižih bonusa.

Bogataši i šefovi američkih kompanija sve primjetnije okreću leđa dionicama, pokazuju statistički podaci, što ukazuje da je sve više sumnji u održivost najdužeg razdoblja rasta burze u povijesti.

Kako piše CNN pozivajući se na podatke TrimTabs Investment Researcha koji prati burzovnu likvidnost, tijekom kolovoza menadžeri američkih kompanija prodavali su dionica za 600 milijuna dolara dnevno. 

Nezabilježeno od 2007.
Tako će kolovoz biti već peti mjesec zaredom s prodajom menadžerskih dionica većom od 10 milijardi dolara. Kako stoji u bilješci TrimTabsa, tolika mjesečna prodaja dionica u vlasništvu šefova kompanija zabilježena je 2006. i 2007. godine, uoči financijske i ekonomske krize. Valja naglasiti kako su transakcije vodećih menadžera i dioničara kompanija za investitore često pokazatelj povjerenja u poslovanje i cjelokupnu ekonomsku situaciju.

 

2 mlrd.

dolara iznosili su najavljeni otkupi dionica tijekom objave izvješća

Iako je dioničko tržište na Wall Streetu danas mnogo veće nego prije 12 godina pa 10 milijardi dolara godišnje sada možda nema istu težinu, ubrzanje prodaje ipak može biti određeni negativni signal, smatraju analitičari. "Ovo signalizira nedostatak povjerenja. Kada šefovi prodaju, to je znak da vjeruju kako su vrednovanja visoka i da je dobro vrijeme za izlazak sa tržišta", tumači Winston Chua, analitičar TrimTabsa. Međutim, Nicholas Colas, suosnivač DataTrek Researcha tvrdi da podatak o menadžerskoj prodaji dionica nije uvijek vjerodostojan pokazatelj nadolazeće "burzovne oluje".

Prije pokazuje kako menadžeri očekuju niže osobne zarade. "Većina menadžera plaćena je prema rastu zarade. Ako očekuju niže bonuse, prodavat će dionice kako bi popunili prazninu", smatra Colas. Ipak, usporili su i otkupi dionica, još jedan pokazatelj povjerenja u tržište. Prema podacima TrimTabsa, tijekom netom završene sezone objave financijskih izvješća američke kompanije najavljivale su dnevno otkupe u vrijednosti dvije milijarde dolara. To je najniži iznos u posljednje dvije godine.

Skeptični pogled
Još jedan znak da veliki ulagači skeptično gledaju kako će se trgovinski sukob Kine i SAD-a odraziti na globalna tržišta jest podatak da velika društva za upravljanje imovinom preporučuju smanjenje izloženosti dionicama.

Kako navodi Financial Times, UBS Wealth Management koji upravlja sa 2,5 bilijuna dolara za bogate klijente snizio je preporuku za dionice po prvi puta od vrhunca dužničke krize u eurozoni 2012. godine. Potez je izazvan prošlotjednom najavom američkog predsjednika Donalda Trumpa o povećanju već najavljenih carina na 250 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe, sa 25 na 30 posto. Ipak, UBS i dalje vjeruje da carinski rat neće izazvati recesiju u SAD-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close