SEELink krenuo s radom, u petak stižu dva indeksa

Autor: Ana Blašković , 30. ožujak 2016. u 07:51
SEELink pokrenule su Zagrebačka, Makedonska i Bugarska burza uz potporu EBRD-a/FOTOLIA

Projekt SEE Linka pokrenule lokalne burze s idejom omogućiti integraciju regionalnih tržišta kapitala.

Regionalna burzovna platforma SEE Link, zajednički projekt Bugarske, Makedonske i Zagrebačke burze, postala je u potpunosti operativna. U petak će biti predstavljena sva 'blue chip' regionalna indeksa SEE LinX te SEE LinX EWI kkoji bi trebali povećati prepoznatljivost, i posljedično atraktivnost, tržišta.

 

30milijardi

dolara tržišna je kapitalizacija tržišta uključenih u SEELink

Sastojat će se od deset najlikvidnijih dionica regionalnih kompanija s tri burze, pet hrvatskih, tri bugarske te dvije makedonske. Na platformi će biti ponuđeno 387 vrijednosnih papira za trgovanje, a prema iskazanom interesu očekuje se da će na platformi povezati 22 člana burze iz Hrvatske, Makedonije i Bugarske.  Projekt SEE Linka pokrenule su lokalne burze s idejom omogućiti integraciju regionalnih tržišta kapitala čija je tržišna kapitalizacija oko 30 milijardi dolara u gotovo 400 vrijednosnica uvrštenih na tri burze, kako bi se povećala likvidnost i omogućio jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere, ali i regiju staviti na kartu većih stranih ulagača kojima nedostaje dovoljne likvidnosti za jači angažman.

Kako bi čitavom projektu dali nužan pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničku tvrtku sa sjedištem u Skopju s jednakim udjelima u vlasništvu. Podršku je dala i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) s 0,54 milijuna eura za uspostavu tehničkog rješenja platforme za proslijeđivanje naloga što je u okviru EBRD-ovih prioriteta da se smanji ovisnost o vanjskim izvorima financiranja na zapadnom Balkanu.

 "Konsolidacija je neizbježan proces i manje burze zajedničkim nastupom značajno jačaju poziciju. Tehnologija će osigurati učinkovitiji pristup za investitore i brokere ovakvom integriranom tržištu, a omogućit će daljnju neovisnost burzi", rekao je direktor za Local Currency and Capital Markets u EBRD-u André Küüsvek. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

nije on pesimist nego je realan. pa tko bi uložio na burzu gdje se zamračuju novci u firmama, gdje se netransparentno investira i posluje(čast izuzecima), gdje se sisaju firme kao privatne prćije i slično. ja sigurno više ne bih. sve što sam uprihodio bila je puka sreća, a sve što sam popušio bilo je realno stanje. to su činjenice koje nitko ne može osporiti. naša burza je smiješna i sad shvaćam da tu nije nikad ni trebalo uložiti ni jedne jedine lipe.

Ajmo biti pesimisti, tada smo najpametniji zar ne?

Sad naši mogu utapati bezvrijedne papire pa opet dokapitalizirati.
Stranci će baš se tući za kupnju dionica.
Dok vlada nepovjerenje prema našim firmama burza neće rasti.
Potrajat će ovo, a dno nije ni blizu.

New Report

Close