S novim ETF-om domaći ulagači mogu i do rumunjskih dionica

Autor: Jadranka Dozan , 31. svibanj 2023. u 22:00
Mogućnosti ulaganja na rumunjsko tržište predstavili su Vlad Pintilie, Remus Ioan Danila, Danijel Delač i Krešo Vugrinčić/J. Galoić/PIXSELL

Izbor rumunjskog tržišta kao daljnjeg koraka u širenju ponude ETF-ova u ICAM-u objašnjavaju pokazateljima koji Rumunjsku svrstavaju u najbrže rastuće tržište u Europi.

Na Zagrebačkoj burzi od jučer je moguće na jednostavan i troškovno efikasan način ulagački se izložiti i najlikvidnijim dionicama brzorastućeg rumunjskog tržišta, i to putem novog burzovno listanog fonda, ETF-a, koji prati rumunjski indeks BET-TR.

Novi ETF pokrenuo je InterCapital Asset Management (ICAM), vodeće neovisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj i jedino u regiji koje ima svoje ETF-ove. Već otprije upravlja s dva ETF-a, hrvatskim i slovenskim, koji su i listani na obje burze, Ljubljanskoj i Zagrebačkoj.

Niske valuacije
Izbor rumunjskog tržišta kapitala kao daljnjeg koraka u širenju ponude ETF-ova u ICAM-u objašnjavaju, za početak, makroekonomskim pokazateljima koji Rumunjsku svrstavaju u najbrže rastuće tržište u Europi.

U proteklom desetljeću njezino gospodarstvo raslo je u prosjeku 3,4 posto godišnje, nasuprot 1,4 posto godišnjeg prosjeka na razini EU. Lani je njezino gospodarstvo raslo po stopi 4,3 posto, ove godine predviđanja govore o 3,5 posto, a prognoze Europske komisije općenito su na tragu nastavka trenda iznadprosječnog rasta i u nadolazećim godinama.

No, barem podjednako važan motiv za pokretanje rumunjskog ETF-a su i relativno niske valuacije dionica koje rumunjsko tržište kapitala ulagački čine atraktivnim. Tako, na primjer, trenutne razine omjera cijena i zarada (P/E) pokazuju da se na euro dobiti po dionici plaća 4,5 eura, a dividendni prinos na razini BET indeksa iznosi oko 8 posto, što je osjetno više nego na usporedivim tržištima.

Inače, u strukturi tog indeksa prednjači energetski sektor, a približno četvrtinu indeksa čine banke. Rumunjska burza je i jedno od najlikvidnijih tržišta na području jugoistočne Europe, navode u Intercapitalu.

Posebno naglašavaju impuls koji će za tamošnje tržište dati skori veliki IPO Hidroelectrice, kompanije koja proizvodi oko 30 posto energije u Rumunjskoj. To će vjerojatno rezultirati i reklasifikacijom Rumunjske s tržišta u nastajanju (tzv. frontier market) u tržište u razvoju (tzv. emerging market), a posljedično se očekuje da će privući i novi značajan kapital na Bukureštansku burzu te dodatno potaknuti rast cijena dionica.

Ilustracije radi, procjene burzovnih profesionalaca su da bi valuacija te kompanije u IPO-u mogla biti oko 11 milijardi eura. Kad se taj IPO realizira, dionica će, naravno, postati dio indeksa (vjerojatno s 20-ak posto udjela u njemu).

3,4

posto godišnje u prosjeku je raslo rumunjsko gospodarstvo u zadnjem desetljeću

Povezivanje tržišta
“Ponosni smo što smo nastavili graditi našu paletu proizvoda novim, iznimno atraktivnim ETF-om kao što je rumunjski. Razvili smo proizvod za koji čvrsto vjerujemo da će biti iznimno atraktivan svim potencijalnim investitorima jer nudi mogućnost izlaganja rastućem tržištu, što uvelike nedostaje na Zagrebačkoj burzi”, istaknuo je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave ICAM-a.

Namjera je, kaže, sve ETF-ove listati uz Hrvatsku i u Sloveniji te Rumunjskoj. Tako nakon uvrštenja rumunjskog ETF-a na Zagrebačkoj burzi, InterCapital i njega planira uvrstiti i na Ljubljansku te na Bukureštansku burzu.

Time će se, kaže Kurtović, doprinijeti i povezivanju regionalnih tržišta kapitala “što je mali, ali važan doprinos u izgradnji kapitalne unije koju proklamira i EK, a od koje bi trebali imati koristi kako ulagači na oba tržišta, tako i izdavatelji koji prikupljaju kapital radi financiranja svog rasta i razvoja”.

U idućim mjesecima u InterCapitalu kažu kako planiraju predstaviti i nove atraktivne ETF-ove, kako na dionička tako i na obveznička tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close