Rekordne isporuke, ali Teslina dionica je na -25%

Autor: Mladen Miletić , 03. listopad 2022. u 22:00
Model Y uz model 3 najpopularniji je proizvod tvrtke /POOL

U trećem tromjesječju 2022. dostavili 343.830 vozila, planiranih 1,4 milijuna neće ostvariti.

Isporuke vozila Tesla Inc. ponovno su dosegle rekordne razine u posljednjem tromjesečju, iako je ta brojka bila manja od predviđanja Wall Streeta i zbog toga je tvrtki potrebno dodatno povećanje u posljednja tri mjeseca 2022. kako bi ispunila godišnje ciljeve rasta.

Kompanija je u nedjelju priopćila da je isporučila 343.830 vozila potrošačima u tromjesečnom razdoblju koje je završilo u rujnu, u odnosu na oko 255.000 u prethodnom tromjesečju koje je poremećeno privremenim zatvaranjem tvornice u Kini.

Isporuke su porasle za oko 42% u odnosu na prošlogodišnje treće tromjesečje, kada je Tesla predao 241.000 vozila. Analitičari koje je anketirao FactSet predviđali su da će Tesla u trećem kvartalu isporučiti oko 371.000 vozila.

Kompanija je signalizirala da manjak isporuke odražava promjene koje provodi u svojim procesima što je, kako je rečeno, “dovelo do povećanja broja automobila u tranzitu na kraju tromjesečja”.

Oporavak isporuka bio je slabiji od očekivanog, što bi moglo oživjeti zabrinutost među nekim ulagačima da bi potražnja za Teslinimi vozilima mogla popustiti usred gospodarskih previranja i povećane konkurencije na tržištu električnih vozila. Vlasnik Elon Musk kaže da je tvrtka ograničena proizvodnjom, a ne potražnjom.

Dugoročan cilj tvrtke je podizati proizvodnju u omjeru od 50 posto godišnje. Da bi se to ove godine postiglo, potrebno je u posljednjem kvartalu isporučiti čak 495.000 vozila.

Wall Street procjenjuje da će Tesla teško doći do brojke od 1,4 milijuna isporučenih vozila u 2022. godini te će rast biti oko 45%. Istovremeno, i konkurentske kompanije krenule su također u pojačanju proizvodnju električnih automobila, koju potiče i predsjednik Joe Biden, ali se suočile i s istim problemima u lancima snabdijevanja.

Očekuje se da će ukupan prihod u rekordnom tromjesečju doseći 3,4 milijardi dolara. S druge strane, cijena Tesline dionice u 2022. niža je 25% u odnosu na 2021. zbog utjecaja inflacije i problema s opskrbljivačkim lancima, ali i zbog problema u koje je Musk zapetljavši se u kupovini Twittera.

Komentirajte prvi

New Report

Close