Regulator etablirao prvu hrvatsku burzu za startupe

Autor: Bernard Ivezić , 03. studeni 2019. u 22:00
Mate Rimac, direktor Rimac Automobila/Sandra Šimunović/PIXSELL

Hanfa je jednim potezom napravila tri velika pomaka za razvoj startup scene u Hrvatskoj.

Etabliranje prve hrvatske burze za mala i srednja poduzeća, više od milijardu kuna kapitala za ulaganja u startupe i veliki poticaj razvoju crowdinvesting platformi u Hrvatskoj tri su izravne posljedice nove Hanfine odluke.

Domaći regulator tržišta kapitala sa zadnjim je danom listopada dao zeleno svjetlo za "Smjernice o uređenim sustavim za prikupljanje kapitala". Iza sterilnog imena nalazi se službeni dokument na temelju kojeg će obvezni mirovinski fondovi, znači AZ OMF, Erste Plavi OMF, PBZ/CO OMF i Raiffeisen OMF, koji su najveći institucionalni ulagači u Hrvatskoj, smjeti u startupe, poput Rimac Automobila, Altproa i Infobipa, uložiti 105,6 milijuna kuna imovine s kojom raspolažu. Taj će iznos rasti, jer su po prvi put propisani maksimumi za ulaganja u startupe izraženi u postotcima.

Otključali milijune
OMF-ovi tako mogu u startupe uložiti do 0,1 (kategorija B), odnosno 0,2 posto (kategorija A) neto vrijednosti imovine fonda. Naizgled malo. No, četiri OMF-a u rujnu su raspolagali u kategoriji A s imovinom od 0,78 milijardi kuna, a u kategoriji B sa 104 milijarde kuna. To znači da iz kategorije A mogu u startupe uložiti do 1,56 milijuna kuna, a iz kategorije B 104 milijuna kuna. Ali to također znači da će početkom iduće godine, kad s radom započne i treći domaći VC fond, Feelsgood, hrvatski startupi po prvi put od lokalnih institucionalnih ulagača imati na raspolaganju čak milijardu kuna investicijskog kapitala.

U to je uračunato 45 milijuna eura VC fonda Fil Rouge Capitala, 40 milijuna eura SC Venturesa, očekivanih 30 milijuna eura Feelsgooda te 105,6 milijuna kuna od OMF-ova. Usporedbe radi, prije pet godina lokalni institucionalni ulagači za hrvatske startupe nisu nudili niti lipe. Osim poslovnih anđela jedina je mogućnost bila tražiti kapital iz inozemstva i većina je startupa radila upravo to. A cijela ova promjena dogodila se unazad godinu dana. Hanfa je još lani počela davati signale da će podržati proširenje mogućnosti ulaganja za mirovinske fondove.

 

105 milijuna

kuna kapital koji će mirovinci moći uložiti u startupe

Početkom ove godine Sabor je usvojio paket zakona koji su mirovincima otvorili te mogućnosti. OMF-ovi kategorija A, primjerice, mogu sada ulagati do 65 posto imovine s kojom raspolažu u dionice. Trenutačno su iskoristili tek polovicu te mogućnosti. Sva četiri OMF-a iz imovine u kategoriji B mogu uložiti do 40 posto imovine u dionice te su također tek na polovici iskorištenosti tih mogućnosti. Mogu ulagati i u infrastrukturne projekte, VC fondove te startupe, a u niti jednoj od tih kategorija još se nisu ozbiljnije pozicionirali.

Ipak, i zakonodavac i regulator odmah su na početku željeli spriječiti da dođe do zloupotreba novih mogućnosti pa se, primjerice, u slučaju startupa investicije mirovinaca mogu obavljati isključivo preko tzv. "uređenih sustava za prikupljanje kapitala".  Sa smjernicama Hanfa je dala vjetar u leđa Funderbeamu SEE. Zajednički projekt Zagrebačke burze i estonskog Funderbeama nigdje se ne spominje poimence, ali upravo on zadovoljava sve uvjete da ga se može smatrati prvom hrvatskom burzom za mala i srednja poduzeća, uključujući startupe.

Ima i ograničenja
Hanfa uvjetuje da OMF može ulagati u startupe koji su ponudili prodaju udjela preko crowdfunding platforme čije poslovanje nadzire Hanfa. Nadalje, startup mora biti osnovan u Hrvatskoj. Platforma mora dati pregršt informacija o startupu, odnosno svojevrsni mini-prospekt, a mora objaviti i informacije koje omogućuju procjenu rizičnosti same platforme.

Izrijekom je zabranjeno da startupi na ovaj način prodaju dužničke instrumente, poput kredita, obveznica i računa, odnosno ovim se de facto zabranjuju svi ostali oblici crowdfundinga izuzev donacija. No, one su za poslovne subjekte ionako zakonom zabranjene.

Drugim riječima, ovo neće rješiti pitanje korištenja platformi poput Kickstartera i Indiegoga. Hanfa je s ovom odlukom dala i veliki poticaj daljnjem razvoju crowdinvesting platformi u Hrvatskoj. Otvorena je mogućnost da Funderbeam SEE dobije konkurenciju. Nadalje, zbog EU, ta konkurencija može biti iz bilo koje države OECD-a sve dok Hanfa može doći do informacija s tih platformi te efikasno surađivati s regulatorima koji ih nadziru.

Komentirajte prvi

New Report

Close