Ako se priznaju sve kamate, država će morati platiti oko milijardu kuna

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 25. veljača 2016. u 09:00
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Država izgubila sud protiv PIF-ova i na drugostupanjskom sudu.

Proficio, Velebit i Slavonski fond dobili su nakon 16 godina spor protiv države na Županijskom sudu. Državu su tužili 1999., kad su još poslovali kao privatizacijski investicijski fondovi (PIF), zbog toga što im je dodijelila dionice bezvrijednih kompanija.

Dionice su dodijeljene zbog brže privatizacije ostatka državne imovine i odštete određenih kategorija stanovništva kao što su prognanici, ratni invalidi… Tri PIF-a Validus, SN Holding i Dom dobila su sporove puno ranije. Najzvučnija je bila nagodba države s Darkom Ostojom i dodjelom mu dionica Liburnia Riviere Hotela. Za ostala tri bivša PIF-a presuda je donesena ovaj tjedan. Dva društva Proficio i Slavonski fond, na ZSE su objavila presudu prema kojoj im država mora isplatiti 200 milijuna kuna glavnice. Država im mora platiti i kamatu od oko 100 mil. kn. Pridoda li se tim dvjema presudama i ona za Velebit, koji ne kotira na burzi, taj iznos će se popeti na pola milijarde kuna.

Dodatno postoji i sporni dio kamate, koji je vraćen Općinskom sudu na izračun, a prema računicama koje smo dobili, one bi mogle iznositi dodatnih pola milijarde kuna. Pošto je prije tri godine Općinski sud presudio u korist fondova, oni su bili spremni na nagodbu, no tadašnji premijer Milanović to je odbio. Tek treba vidjeti hoće li ova vlada odmah krenuti s mogućom nagodbom, koja je sada vjerojatno moguća samo za sporni dio kamate, koji bi mogao iznositi pola milijarde kuna.

Prema podacima ZSE, država mora Proficiju isplatiti 140,9 mil. kn uz kamate. Slavonskom fondu, bivšem Slavonskom PIF-u, država prema rješenju Županijskog suda mora isplatiti 61,7 mil. kn sa zateznom kamatom od 2013., kad je spor dobiven na prvostupanjskom sudu, koji će i odlučivati, kao i kod Proficija, kolika će biti kamata od 1999. do 2013. Iza Slavonskog fonda u najvećem dijelu stoji investicijsko društvo Auctor. Spor je dobio i PIF Velebit, no za koji podaci nisu dostupni. Prema računici koju smo dobili, kamate Proficiju bile bi 58 mil. kn, a Slavonskom 25,4 mil. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ako će država to platiti, nadoknaditi će na drugim stvarima…..bitna je sigurnost egzistencije građana.

Ali si dobio dividendu za HT

Neko će dobiti proviziju, zato toliko”vrijedi” ???

New Report

Close